Foto:N1/Privatna arhiva

Medicinska sestra i diplomirana ekonomistkinja Danijela Cvetković, uzbunjivačica u Zdravstvenom centru Vranje, potvrdila je za Nova.rs da je danas dobila otkaz. Njoj je nakon 27 godina rada u ovoj ustanovi, uručeno rešenje o prekidu radnog odnosa, zato što je prijavila proneveru elektronskih recepata, koja nekažnjeno traje proteklih osam godina.

Danijela je danas u 13 časova došla na posao, a samo posla sata kasnije, kurirka joj je, kako saznajemo, uručila kovertu, u kojoj je bilo rešenje o prekidu radnog odnosa.

„Tačno je da sam dobila otkaz, a o svim detaljima ću vas obavestiti narednih dana, nakon što se konsultujem sa advokatom. Sad sam u šoku“, kaže Danijela.

oglas u vranju
Foto: N1

U proteklih nekoliko godina Danijeli su, kako je ranije ispričala za Nova.rs, pretili zbog brojnih prijava na račun nepravilnosti i nelogičnosti u radu Uprave ZC Vranje.

Međutim, kada je na adrese Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija poslala dokaze o krađi i finansijskoj proneveri recepata u elektronskoj formi, od strane načelnice službe kućnog lečenja, Uprava je formirala komisiju, koja je trebalo da donese odluku o njenom otkazu.

Pronevere trajale osam godina

U prijavi se, kako saznajemo, pominje zloupotreba elektronskih recepata u periodu od 4. juna 2016. sve do 6. juna 2024 godine, a proneveru je, što nam je potvrdila Danijela, izvršila ista osoba, koja od strane uprave nije trpela, do sada, nikakve sankcije.

Ta komisija formirana je pre nedelju dana, kada je Danijeli stiglo upozorenje iz Uprave, da će odlučivati o tome da li je prekršila radnu obavezu.

Danijela Cvetković Foto: Privatna arhiva

„Na dopise o proneveri novca Danijeli su odgovorili samo iz kabineta ministra zdravlja. Oni su obavestili inspekciju u Nišu, a ovi dalje inspektora u Vranju, čiji je posao bio da ispita finansije. Međutim, iz Uprave su naveli da je ona kao medicinska sestra, a ne uzbunjivačica, prijavljivala kolege i ustanovu nadležnima, i da je time prekršila Pravilnik o radnim obavezama. Umesto da je osoba, koja je zloupotrebljavala položaj dobila otkaz, otpuštena je Danijela“, kaže za Nova.rs Danijelina koleginica iz ZC Vranje.

Kada se obratila direktoru sa pitanjem zašto je otpuštena posle skoro tri decenije rada u ovoj ustanovi, odgovorio joj je, kako saznajemo, da sve dokaze koje ima, priloži u prijavi.

Foto:N1

Na naše pozive i poruke, direktor ZC Vranje, dr Saša Đorđević, nije odgovorio do objavljivanja ovog teksta.

Optužbe za seksualno uznemiravanje

Podsetimo, Danijela Cvetković je unutrašnji i spoljni uzbunjivač u ZC Vranje, a od Višeg javnog tužilaštva je pre više godina zahtevala da ne bude zaštićeni, već javni uzbunjivač.

Danijela je samohrana majka, koja je u Zdravstvenom centru Vranje bila stalno zaposlena tokom 27 godina, od čega je 20 godina radila u hitnoj pomoći, a poslednje radno mesto bilo joj je u školskom dispanzeru. Kako kažu kolege, nikada nije imala nijednu prijavu ili mrlju u karijeri. Međutim, ukoliko ne dobije slučaj na sudu i ne vrati se u ZC, biće prinuđena da traži novi posao.

Foto: N1

Ranije smo pisali na Nova.rs da se Danijela još kao medicinska sestra, suprotstavila upravi Zdravstvenog centra u Vranju, nakon čega su joj stizale brojne pretnje u vidu poruka i poziva od anonimnih osoba.

Pročitajte još:

Ona je još 2019. za seksualno uznemiravanje optužila načelnika odeljenja hitne pomoći. On joj je, kako je tada ispričala, slao poruke u 11 sati uveče, a sadržina je bila sledeća: „Da dođem?“ „Sama li si, je l’ ti dete spava?“ i tome slično. Nakon prijave je smenjen, ali je ipak ostao da radi u ovoj službi, posle čega je tražila premeštaj.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Takođe, u februaru ove godine Ministarstvu zdravlja i zaštitniku građana stigli su dopisi iz ZC Vranje, u kojima su se zaposlene radnice žale na uznemiravanje od strane direktoru bliske osobe, sa zahtevom da se zaustavi mobing, na šta direktor nije reagovao.

Nakon prijava različitih nezakonitih radnji u ZC Vranje, u Višem javnom tužilaštvu rečeno joj je da zatraži status uzbunjivačice, jer je to bio jedini način da se zaštiti.

***

BONUS VIDEO: Evo kako prolaze uzbunjivači u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare