Foto:Shutterstock

Upis u srednje škole sve je bliži – budući srednjoškolci malu maturu će polagati 27, 28. i 29. juna. Zanati i uslužna zanimanja su sve traženiji, a ni plate nisu male - kuvari i majstori mesečno, bez problema, zarade i više od 1.000 eva. Ukoliko vaš budući srednjoškolac namerava da se otisne na baš takav životni put, donosimo vam pregled broja bodova koji su prošle školske godine bili potrebni za upis u neku od srednjih škola sa zanatskim i ugostiteljskim obrazovnim profilima.

Ugostiteljske škole

Kada je u pitanju Srednja turistička škola na Novom Beogradu, za smer ugostiteljski tehničar prošle godine bilo je potrebno ostvariti minimum 72,9 bodova. Kulinarski tehničar smer je koji je bilo teže upisati, a donja granica bila je 75,39 poena. Ukoliko planirate da se školujete za kuvara ili konobara, treba da znate da je za ove trogodišnje smerove bilo potrebno ostvariti minimum 71,19 bodova za kuvara, odnosno 64,27 za konobara. Ukoliko ste zainteresovani za upis na smer turističko-hotelijerski tehničar, a prema podacima od prethodne godine, biće vam potrebno oko 75 poena, s obzirom na to da je prošlogodišnji minimum bio 74,44.

kuvar
Foto: Shutterstock

Što se tiče Ugostiteljsko-turističke škole na Savskom vencu, poslednji kandidat na prošlogišnjoj rang listi za smer ugostiteljski tehničar imao je 72,39 bodova, dok je za smer kulinarski tehničar bilo potrebno ostvariti barem 75,39 poena. Za smerove na kojima se školuju budući kuvari i konobari bio je potreban sličan broj bodova – 65,31, odnosno 65,74, dok je na smeru za poslastičare, koji u Beogradu postoji samo u ovoj školi, bilo neophodno ostvariti barem 67,38 poena. Za turističko-hotelijerskog tehničara bilo je potrebno ostvariti 73,95 poena.

Ukoliko razmišljate o upisu smera turističko-hotelijerski tehničar u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Sopotu, treba da znate da je prošlogodišnji minimum iznosio 61,75 bodova.

Zanatske škole

Instalaterski smer u Srednjoj školi Barajevo prošle godine upisao je učenik koji je ostvario 44,02 boda, što je ujedno bio minimum za upis.

Građevinska škola Zvezdara nudi malim maturantima širok spektar smerova, a jedan od njih je i trogodišnji smer Keramičar-teracer-pećar, za koji je prošle godine bilo potrebno ostvariti minimum 46,87 bodova. Izvođač instalaterskih i završnih građevinskih radova još jedan je smer u ovoj školi, a poslednji upisani učenik prošle godine imao je 53,43 boda.

U Tehničkoj školi na Novom Beogradu možete se školovati za mehaninčara grejne i rashladne tehnike, za koji je prošle godine bilo potrebno minimum 42,59 bodova, kao i za tehničara grejanja i klimatizacije. Na ovom smeru je donja granica za upis prošle godine bila 56,28 bodova.

U Mašinskoj školi „Radoje Dakić“ na Rakovici možete upisati smer serviser termičkih i rashladnih uređaja, a ukoliko se za njega opredelite, trebalo bi da znate da je prošlogodišnji minimum iznosio oko 42,98 bodova.

Šorti: Hlađenje

U Mašinskoj školi „Kosmaj“ možete se opredeliti za smer mehaničar grejne i rashladne tehnike, za čiji je upis prošle godine bilo potrebno ostvariti bar 42,11 bodova.

U Tehničkoj školi na Čukarici možete se školovati za zavarivača, za taj smer je prošle godine bilo neophodno imati bar 50,64 boda, dok je za mašinbravara donja granica iznosila 41,19 poena. Serviser termičkih i rashladnih uređaja je još jedan smer koji je u ponudi, a poslednji upisani prošle godine imao je 42,98 boda.

BONUS VIDEO Maturanti X Beogradske gimnazije Mihajlo Pupin slave kraj školske godine

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare