Foto: Nova.rs, Shutterstock

Osmaci u Srbiji polagaće završni ispit od 27. do 29. juna, dok će konačni rezultati testova biti objavljeni do 5. jula ove godine. Nakon toga sledi popunjavanje lista želja za upis u srednje škole, a objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama u prvom upisnom krugu planirano je 13. jula.

Dok deo osmaka u Srbiji već uveliko polaže prijemne ispite za specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničke škole, koji su počeli 13. i traju do 22. maja, većinu ipak tek krajem juna očekuje završni ispit, odnosno polaganje testa iz matematike i maternjeg jezika, kao i kombinovanog testa.

Završni ispit iz srpskog/maternjeg jezika polagaće se u ponedeljak 27. juna od 9 do 11 časova, dok će test iz matematike osmaci rešavati već narednog dana, 28. juna od 9 do 11 sati.

U sredu 29. juna od 9 do 11 sati osmaci će rešavati kombinovani test.

Testovi će biti pregledani od 27. juna do petka, 1. jula, kada je predviđeno da se objave preliminarni rezultati i to 1. jula do 9 ujutru.

Prigovori na preliminarne rezultate podnose se u petak 1. jula od 9 do 16 sati, a do narednog dana do 9 ujutru učenici mogu da očekuju i odgovor prvostepene komisije. Oni koji nisu zadovoljni odlukom prvostepene komisije, prigovore mogu podneti i u subotu 2. jula za drugostepenu komisiju.

U utorak, 5. jula, od 8 sati planirano je objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita, a osmaci će tog dana popunjavati liste želja elektronski, dok će u sredu i četvrtak, 6. i 7. jul, ovu listu popunjavati i predati neposredno u školi.

U subotu, 9. jula, učenici će moći da provere tačnost liste želje i da podnesu prigovore ili unesu ispravke.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

Konačni rezultati raspodele učenika po školama biće objavljeni do srede, 13. jula do 8 časova, tada će biti objavljen i broj preostalih slobodnih mesta za upis u drugom krugu.

Od 14. do 20. jula se podnose prijave za upis u srednje škole elektronskim putem (posle prvog i drugog upisnog kruga). U periodu od 8 do 15 časova 14. i 15. jula prijave neposredno u školi podnose učenici za prvi upisni krug.

Kada se govori o drugom upisnom krugu, popunjavanje liste želja za ovaj krug (elektronskim putem/neposredno u školi) biće u četvrtak 14. jula, dok će konačna raspodela mesta po školama biti objavljena u petak 15. jula, a već narednog dana biće objavljena i preostala slobodna mesta.

U subotu 16. jula učenici će neposredno u školi podnositi prijave za upis u srednje škole za drugi upisni krug.

Svi koji ne uspeju da se upišu, na raspolaganju imaju i avgustovski rok. Završni ispit će ovi učenici polagati od 17. do 19. avgusta, a do 22. u ovom mesecu biće objavljeni i konačni rezultati ispita. Upis preostalih učenika biće u petak i subotu 26. i 27. avgusta.

Foto: Nemanja Jovanović

Učenici se nadmeću za skoro 75.000 mesta u srednjim školama

Inače, za upis učenika u prvi razred srednje škole u Srbiji za školsku 2022/2023. godinu planirano je ukupno 74.982 mesta, od čega je 56.750 mesta u srednjem stručnom obrazovanju, dok je 18.232 mesta obezbeđeno za učenike koji žele da upišu gimnaziju.

Kako se navodi u Konkursu za upis učenika u srednje škole u školskoj 2022/2023. godini, za četvorogodišnje profile predviđeno je 59.368 mesta što je 79,2 odsto od ukupnog broja.

Za trogodišnje obrazovne profile planirano je 15.374 mesta što je 20,5 odsto, a za profile u dvogodišnjem trajanju ima 240 mesta što je 0,3 odsto. Za učenike koji žele da obrazovanje nastave po dualnom modelu planirano je 3.273 mesta.

Od ukupnog broja planiranih mesta u gimnazijama, 2.792 mesta predviđeno je za one učenike koji žele da upišu specijalizovana gimnazijska odeljenja. U umetničkim školama i odeljenjima je planirano 1.772 mesta.

BONUS VIDEO – Bulat i Markov: Problem državne mature je sistemski, deca ispaštaju

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar