Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas je izrazilo zabrinutost jer je firma "Milenijum tim", nastavila da tuži medije i traži po 100.000 evra za povredu ugleda.

UNS je naveo da su najnoviju tužbu prošle sedmice primili izdavač NIBRS i odgovorni urednik Dejan Zlatanović za portal „Srbin.info“.

Povezane vesti:

Po saznanjima UNS-a, time je broj tuženih povećan na sedam a među nima su mediji Junajted grupe: Danas, N1, Njuzmaks Adria, portal Nova.rs, i lokalni mediji Jugpres iz Leskovca i Infovranjske iz Vranja.

Glavna urednica portala Jugpres Ljiljana Stojanović je rekla da je broj tužbi veći od broja tuženih medija i da za sada Jugpres ima dve tužbe.

Ona je za UNS dodala da će u petak, kada bude došla na sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara čiji je član, preuzeti nove tužbe.

„Advokat kaže da nije do sada čuo da tužba ne može da se podigne u Leskovcu, već da mora u Beogradu. Koliko sam razumela nove tužbe su za isto, ali za duševnu bol direktora“, rekla je Stojanović.

Prema njenim rečima, dilema je koliko će biti novih tužbi.

Urednik portala Infovranjske Saša Stojković rekao je da je njegov medij tužen od „Milenijum tima“, ali i posebnom tužbom od vlasnika te firme.

Povezane vesti:

On je naveo da „Milenijum tim“ potražuje 100.000 evra na ime materijalne štete za povredu ugleda, a vlasnici drugom tužbom traže dva miliona dinara.

„Milenijum tim“ Beograd, tužbom koju je primio „Srbin.info“, u koju je UNS imao uvid, traži da sud utvrdi povredu prava na ugled i dosudi naknadu materijalne štete od 100.000 evra.

Od suda se traži da obaveže tuženog da ukloni četiri teksta iz maja, u kojima su i izjave funkcionera Narodne stranke, i da zabrani ponovno objavljivanje citata u kojima se „Milenijum tim“ dovodi u vezu sa SNS-om.

Zahteva se i da takvu presudu „Srbin info“ objavi.

UNS se saglasio s „Lokal presom“, čiji advokati zastupaju Jugpres, da se radi „o SLAPP tužbama“, čija je svrha finansijsko iscrpljivanje, pogotovo lokalnih medija, kako bi bili onemogućeni da informišu građane.

UNS je dodao i da je plaćanje takse za odgovor na tužbu sa visokim odštetnim zahtevom „veliki pritisak na slobodu medija, a posebno na male redakcije u lokalnim sredinama“.

BONUS VIDEO: Železnika stanica Beograd

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar