Vuk Jeremić, političar, Narodna stranka, intervju
Vuk Jeremić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Privatizacija Vranjske Banje, koju je kupio ‘Milenijum tim’, odnosno sa njom povezana firma ‘Milenijum rizorts’, jedan je od najočiglednijih primera korupcije, do te mere očigledan da je čak i Savet za borbu protiv korupcije uputio Vladi Srbije izveštaj koji sadrži izuzetno teške kvalifikacije, uključujući to da je prilikom privatizacije došlo do svesnog nanošenja višemilionske štete fondu PIO i svesno omogućavanje da se kupac neosnovano i nezakonito obogati, te da postoje indicije o postojanju i izvršenju organizovanog krivičnog dela. Umesto da postupi po preporukama Saveta, Vlada ga je u potpunosti izignorisala i donela odluku o bespovratnoj pomoći ‘Milenijumu’ za taj projekat u vrednosti od 10 miliona evra”, navodi u intervjuu za Nova.rs Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke.

Kompanija “Milenijum tim” je do te mere razgranala svoje poslove da je zahvatila brojne sfere srpskog biznisa. Njenim poslovanjem i povezanošću sa aktuelnom vlašću bavili su se nezavisni mediji protiv kojih je to preduzeće podnelo tužbe. Odštetni zahtevi, koje je “Milenijum tim” tražio idu i do 100.000 evra.

Poslovanjem ove kompanije bavila se i Narodna stranka, iznoseći oštre optužbe na njihov račun. O tome u intervjuu za Nova.rs govori Vuk Jeremić, lider NS.

Izjavili ste da je “Milenijum tim” najveći generator korupcije koja služi za prelivanje novca iz budžeta u privatne džepove i koja je povezana sa porodicama Aleksandra Vučića i Siniše Malog. Imate li više informacija od onog što je objavljeno u medijima o tome kako je ta kompanija povezana sa Vučićem i Malim?

Svaki dan dobijamo sve više informacija, zbog toga što su ljudi primetili našu borbu i ohrabrili se. Dostavljaju nam podatke, od kojih su neki prosto neverovatni, ali prvo želimo da ih sve dobro proverimo pre nego što sa njima izađemo u javnost. Neki od njih su i međunarodno interesantni, i nisu, u ovom trenutku, za iznošenje u domaći etar. Inače, dosta pažnje smo posvetili angažovanju sa međunarodnim činiocima, jer s obzirom na to da je “Milenijum tim” režimska firma, oni kod naših institucija uživaju specijalnu zaštitu. U međunarodnom prostoru to nije tako, i zato smo se u dobroj meri orijentisali prema spolja. Ako govorimo o korupciji u Srbiji, ovo je verovatno jedan od najvećih zalogaja.

Što se tiče povezanosti “Milenijum tima” sa vrhom države, o tome su već pisali mediji, nema potrebe da ponavljam. Više je nego logično da ako neko ima toliki obim poslovanja sa državom – u 2019. su prihodovali neverovatnih milion dinara na sat, a danas po našim procenama i mnogo više – to u ovoj zemlji ne može bez privilegovanog odnosa sa vrhom vlasti.

Na koji način posluje “Milenijum tim”?

U gotovo svim delovima Srbije smo detektovali poslovanje “Milenijum tima”. Zajednički imenitelj tih projekata je da je partner u njima država – lokalna samouprava, javno preduzeće ili republička vlast. Drugim rečima, uvek je država ugovorna strana koja plaća. Najčešće se stvari dešavaju bez tendera, koristeći razne šeme i rupe u zakonu, i uvek se “Milenijum timu” novac isplaćuje avansno, kroz rate ili odjednom. Najčešće se ti unapred plaćeni poslovi izvrše samo delimično, ili sa ogromnim zakašnjenjem.

Pomenuli ste međunarodni aspekt “Milenijum tima”. Kakve veze ta kompanija ima sa poslovima van Srbije?

Trenutno istražujemo angažovanje njihovog kapitala u inostranstvu, ali ostanimo na njihovim poslovima u Srbiji u koje su počeli da uvode strane entitete. Konkretan primer je privatizacija Vranjske Banje, koji je jedan od najočiglednijih slučajeva korupcije, do te mere očigledan da je čak i Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije izašao sa posebnim izveštajem u kome se na izuzetno oštar način izrazio o tom poslu i dao preporuku Vladi da zaduži Tužilaštvo za organizovani kriminal na preduzimanje zakonom predviđenih mera.

Kada je taj izveštaj dostavljen Vladi?

U decembru 2020. godine. Pre toga, u julu 2020. “Milenijutim tim”, odnosno “Milenijum rizorts”, kupuje celokupno banjsko jezgro Vranjske Banje za svega 1.885.000 evra. Početkom decembra 2020. izlazi izveštaj Saveta u kojem se navode izuzetno teške kvalifikacije, uključujući to da je prilikom privatizacije došlo do svesnog nanošenja višemilionske štete fondu PIO i omogućavanja da se kupac neosnovano i nezakonito obogati, te da postoje indicije o postojanju i izvršenju organizovanog krivičnog dela. Vlada u potpunosti ignoriše izveštaj svog Saveta, i svega nekoliko nedelja kasnije donosi odluku o bespovratnoj subvenciji “Milenijumu” za posao u Vranjskoj Banji u iznosu od 10 miliona evra!

Pritiskom do povlačenja

Jeremić navodi da su mediji pisali o “Milenijum timu”, ali da je to do sada bilo relativno kratkog daha, te da se zaustavljalo posle određenog vremena, moguće, kako kaže, zbog nedostatka dokaza.

„Međutim, kada se na stvarima hrabro insistira i kada se koriste svi mogući kanali komunikacije, uključujući i vaš portal koji je bez problema o tome pisao, onda oni krenu da se povlače, bez obzira na svoju finansijsku snagu i povezanost sa vrhom države. Dobar primer je njihovo odustajanje od privatizacije Instituta Jaroslav Černi, za koji je postojala opasnost da padne u njihove ruke. To je moglo da ima dramatične posledice, s obzirom da je to jedina institucija u zemlji koja je u stanju da iznese stručno mišljenje u vezi projekata vezanih za vode – bilo da je to izgradnja objekata na vodoizvorištu, kao na primer u Makišu, ili na obalama reka, kao u slučaju zamišljenog “Novog Sada na vodi”, protiv čega smo kao stranka takođe žestoko ustali.

Dakle, kupili su nešto za 1.885.00 evra, Savet za borbu protiv korupcije iskazuje oštro formulisane sumnje u vezi te privatizacije, i umesto da preduzme pravne korake koji predlaže Savet, Vlada im dodeljuje 10 miliona evra! To je jedna od njihovih najsumnjivijih radnji, ako ne po obimu, onda po očiglednosti. Nakon toga, “Milenijum tim” odlučuje da uđe u odnos sa američkim “Meriotom”, to jest da od njih otkupe pravo korišćenja franšize, što uz pomoć Aleksandra Vučića i Ane Brnabić pokušavaju da lažno predstave kao nekakvu stranu investiciju.

Dakle, nije investicija u pitanju, već obična kupovina Meriotove franšize, i to se bombastično potpisuje u prisustvu Ane Brnabić i američkog ambasadora. To je verovatno zamišljeno kao odvraćajući efekat, u smislu “gde smeš da čačkaš nešto u šta su uključeni Amerikanci, sve sa ambasadorom…” Mi se toga nismo uplašili. Naprotiv, to nam je otvorilo nove pravce delovanja, jer ako se američka firma poveže sa bilo kojim projektom, tada se za procesuiranje eventualne korupcije uspostavlja jurisdikcija američkog pravosuđa. Drugim rečima, omogućili su nam da delujemo i izvan okvira domaćih, kontrolisanih institucija.

Da li ste nešto preduzeli po tom pitanju?

Da, ali ne bih da im otkrivamo detalje onoga što radimo. Mi od ovoga nećemo odustati, jer nije samo u pitanju ogromna količina novca koja se isisava iz budžeta na organizovan način. Radi se i o njihovoj bahatoj reakciji, u smislu toga da su na samo pominjanje njihovog poslovanja uputili astronomske tužbe protiv ne samo onih koji su o tome progovorili, već i svih medija koji su se usudili da to prenesu. Samo da biste odgovorili na tužbu od 100.000 evra, pošto je sudska taksa proporcionalna tužbenom zahtevu, morate da platite veliki novac – više od 500 evra! To za male slobodne portale sa juga Srbije, poput Info Vranjske i Jugpress, nije mala svota.

Jedan od glavnih razloga zbog čega smo se mi kao stranka čvrsto opredili da ovu stvar izguramo do kraja je to njihovo bahato ponašenje – “nemojte da vam padne napamet da nas pominjete, jer ćemo vas satrati”. E pa malo morgen, gospodo!

Vuk Jeremić, političar, Narodna stranka, intervju
Vuk Jeremić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Rekli ste i da su 24 preduzeća povezana sa “Milenijum timom”. Koja su to preduzeća?

Do sada smo detektovali 24 preduzeća i nastavljamo naš istraživački rad na tu temu. Došli smo do nekih njihovih kompanija koje takođe prihoduju ogromne sume novca, na primer “KBV datacom”, koja je povezana firma sa “Milenijum timom”.

Kako su povezani?

Preko vlasničke strukture. Ta firma se inače bavi postavljanjem optičkih kablova. U 2016. prihodovala je 280 miliona dinara, a u 2019. čak milijardu i 616 miliona. Dakle, beleže rast prihoda od neverovatnih 576 odsto, nakon što su dobili posao postavljanja kablova u širem centru Beograda. Svakako prelomna godina za razvoj “Milenijum tima” je 2016, kada su po izjavama svedoka njihovi bageri rušili u Savamali. Tada počinje njihov zvezdani uspon. Dakle, imeđu 2016. i 2019. imaju skok prihoda od 312 odsto, a ova povezana firma skok od čak 576 posto!

Možete li da pomene još neke firme koje su povezane sa Milenijum timom?

Na primer, “Milenijum rizorts”, koji je entitet preko kojeg je privatizovano jezgro Vranjske Banje. Zbog našeg iznošenja u javnost činjenica u vezi sa tim projektom, “Milenijum tim” je tužio Narodnu stranku, Miroslava Aleksića i mene lično, a u tužbi su, između ostalog, naveli da tu privatizaciju nisu uradili oni.

Ko se u APR vodi kao vlasnik?

“Milenijum tim”, i to stoprocentno! Na kraju krajeva, lično su vlasnici “Milenijum tima”, Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, potpisivali ugovor sa „Mariotom“ u prisustvu sa Ane Brnabić i američkog ambasadora, a u tužbi kaže da to nije kupio “Milenijum tim”. Čist bezobrazluk!

Odlučili smo da im ne dozvolimo da nastave da se bave koruptivnim poslovima, u najmanju ruku ne više ispod radara. Govorimo o gasifikaciji, izgradnji državnih stanova, postavljanju optičkih kablova, kupovini stotine hektara državne zemlje, a potom, slično kao u Vranjskoj Banji, dobijanju subvencije od države u većem iznosu od onog što su platili, da bi neku stvar tobože razvili.

Ovo nije samo borba protiv korupcije. Ovo je strateška borba protiv toga da u budućnosti milijarde evra stečenih sumnjivim radnjama ostanu u rukama korumpiranih ljudi, koji će ukoliko im se dozvoli da taj kapital operu i ozakone, biti u stanju da upravljaju životima budućih generacija, tako što će postati vlasnici bolnica, televizija, banaka, rudnika… Oni bi tim milijardama nastavili da korumpiraju – kupovali bi političare, novinare, sudije. Oduzimanje bogatstva takvima je među ključnim preduslovima za promenu sistema.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare