Kovid ambulanta za decu Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Koronavirus registrovan je u 24 osnovne i 10 srednjih škola na teritoriji Šumadijskog okruga, a virusom su prema poslednjem preseku inficirana 124 učenika, saopštio je kragujevački Institut za javno zdravlje. Najviše zaraženih školaraca je u Kragujevcu, gde je od početka školske godine do ponedeljka 6. septembra registrovano 100 kovid pozitivne dece, što je za 30 više u odnosu na petak 3. septembar, kada je Ministarstvo prosvete donelo odluku od prelasku srednjoškolaca na kombinovani model nastave.

Kragujevački srednjoškolci odlukom Ministarstva prosvete, od juče su podeljeni u grupe i naizmenično prate nastavu u učionici i onlajn. U najvećem gradu Šumadiji inficirana su 42 srednjoškolca (u petak 3.septembra bilo ih je 28), koji pohađaju sedam od ukupno 15 srednjih škola u tom gradu.

Ništa bolja situacija nije ni kod osnovaca, gde je virus potvrđen u 19 škola (od 25), a inficirano ukupno 58 dece. Poređenja radi, do petka 3. septembra virus je bio otkriven kod 42 učnika.

Broj zaražene dece, prema podacima Instituta, svakodnevno raste, a povećan broj pregleda iz dana u dan beleže i u kovid ambulanti za decu, u kojoj je od danas produženo radno vreme do 22 sata.

Portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović, izjavila je za naš pirtal da je u ambulanti juče bilo preko 120 pregleda, a da je danas do 13 sati prgledano čak 90 učenika osnovnih i srednjih škola. Prema njenim rečima virus je potvrđen kod svakog trećeg deteta, a podjednako su inficirani i srednoškolci i osnovci.

Naš portal nezvanično saznaje i da je u jednom odeljenju sedmog razreda u Kragujevcu, od danas uvedena onlajn nastava u trajanju od dve nedelje, jer je virus potvrđen kod četiri učenika tog odeljenja.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić izjaviio je da lokalni Krizni štab razmatra mogućnost uvođenja vanredne situacije, kao i da u saradnji sa gradskim zdravstvenim ustanovama, koje svakodnevno dostavljaju podatke o epidemiološkoj situaciji, razmatra donošenje konkretnih mera.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare