Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Svako drugo dete koje je 1. septembra pregledano u kragujevačkoj kovid ambulanti za decu, bilo je pozitivno na koronavirus, potvrđeno je za Nova.rs u Domu zdravlja u tom gradu, a ukupno je bilo 30 pozitivnih rezultata.

Zbog povećanog broja dece sa simptomima koronavirusa, u Kragujevcu je od juče ponovo otvoren centralizovani kovid punkt za pregled predškolske i školske dece.

Svakodnevno povećanje broja inficiranih građana Kragujevca, proporcionalno se odražava i na broj zaražene dece, pa tako prema podacima Instituta za javno zdravlje, 1. septembra u školu nisu pošla 23 učenika, a istog dana, virus je dijagnostikovan kod još 30 dece predškolskog i školskog uzrasta.

Početak školske godine donosi i rizik od transmisije virusa među decom, pa je Dom zdravlja ponovo aktivirao objekat namenjen kovid ambulanti za decu. Prvog dana rada, na pregled se javilo 60 dece sa simptomima virusa.

Ambulanta u kojoj će deca uz pedijatrijski pregled moći da urade laboratorijske analize, brzi antigenski i PCR test, nalazi se u prostorijama dečje ORL ambulante u nekadašnjem ATD-u i radiće svakog radnog dana od 7 do 20, a vikendom od 8 do 18 sati.

U Kragujevcu je prvi put kovid ambulanta za decu otvorena tokom epidemijskog pika u decembru 2020. i radila je sve do početka juna ove godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare