Foto: Printscreen/YouTube/RTV Kragujevac

Plivanje za časni krst u Čačku, koje je trebalo da bude održano 19. januara, na Bogojavljanje, u Zapadnoj Moravi, otkazano je zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Piše: Ljubica Sokić

Prema rečima Snežane Šaponjić Ašanin, etnologa čačanskog Narodnog muzeja, koji je jedan od organizatora ove tradicionalne manifestacije, bilo je predloga da se nadmetanje u plivanju za Časni krst održi u Ovčar Banji, u manjem obimu, međutim, struka je odlučila drugačije.

„Zaista nam je žao što prekidamo tradiciju, ovo bi bio sedamnaesti put da se pliva na jedan od naših najvećih praznika, a bilo je i dosta mladih koji su se danima interesovali i želeli da učestvuju u takmičenju na Bogojavljenje“, kazala je ona za Nova.rs.

Ona navodi da je odluka doneta uz saglasnost starešine crkve Svetog Vaznesenja u Čačku i Sportskog centra Mladost koji su, takođe, organizatori manifestacije. Šaponjić Ašanin je podsetila da se prošle godine oko 150 plivača u Zapadnoj Moravi nadmetalo za Časni krst i dodala da se iz godine u godinu prijavljuje sve više devojaka.

„Podigli smo ovu smotru na jedan veoma visok nivo, a plivanje u našem gradu je bilo najmasovnije i najposećenije u Srbiji, 2020. je bilo više od 1.000 posetilaca na gradskoj plaži pored reke. Ove godine će na Bogojavljenje sveštenstvo čačanske crkve, u prisustvu predstavnika grada, simbolično obeležiti praznik osveštavanjem vode Zapadne Morave“, zaključila je ona.

Inače, ova duhovno sportska manifestacija u Čačku se, posle 52 godine pauze, održava od 2005. godine pod blagoslovom Srpske pravoslavne crkve. Pokrovitelj je grad, organizator SC Mladost, a suorganizatori su Narodni muzej, Policijska uprava, Dom zdravlja i Dom kulture, Ronilački i Konjički klub, kao i brojni drugi dobrotvori.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar