Vakcina protiv HPV-a
Vakcina protiv HPV-a; Foto: Olena Ivanova / Panthermedia / Profimedia

Udruženje za borbu protiv raka jajnika i grlića materice saopštilo je danas da će Srbija od danas početi sa javnim objavljivanjem podataka o broju dece koja su vakcinisana protiv HPV virusa - glavnog uzročnika raka grlića materice. Kako navode, u Srbiji je do sada vakcinisamo samo pet odsto devojčica i dečaka koji su po starosti kandidati za vakcinu protiv HPV.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Goran Makunčević kaže da je najveći uspeh koji je napravljen ove godine, a aktuelan je baš od danas, jeste puštanje u rad digitalnog rešenja za praćenje HPV imunizacije po domovima zdravlja u Srbiji koji će biti ažuriran na nedeljnom nivou.

„Naime, na sajtu Ministarstva zdravlja će biti javno dostupan podatak o obuhvatu HPV imunizacijom dečaka i devojčica uzrasta 9-19 godina i to po regionima i domovima zdravlja preko moderne aplikacije koja je razvijena za ovu namenu“, navodi Makunčević.

„Time će se naš zdravstveni sistem pridružiti zemljama u Evropi koje su ovaj sistem razvili prethodnih godina. Na ovaj način, u realnom vremenu, znaćemo koliki je obuhvat vakcinacijom protiv HPV-a u Srbiji i to po regionu i zdravstvenoj ustanovi. Samim tim imaćemo informaciju gde je ovaj vid prevencije uspešan, a gde manje uspešan. Na osnovu tih podataka moći ćemo da uvedemo korektivne mere u podizanju obuhvata. Objavljivanje ovih podataka značiće i višu poziciju Srbije u ovogodišnjem krugu evaluacije zemalja u okviru HPV atlasa, dokumenta koji priprema Evropski Parlamentarni Forum, a koji je prethodno predstavljen u Skupštini Srbije u oktobru 2023. godine“, istakao je dr Goran Makunčević.

Pročitajte još

Udruženje za borbu protiv raka jajnika i grlića materice ocenuje da je publikovanjem ovakve digitalne mape, Srbija postala prva zemlja u regionu koja će imati ovakav vid praćenja imunizacije – tačnije u svakom momentu znaće se broj vakcinisane dece po polu, uzrastu i broju primljenih doza.

„Objavljivanjem ovakvog digitalnog načina za praćenje imunizacije protiv HPV, može se pratiti i napredak Srbije ka cilju od 90 odsto vakcinisanih devojčica i dečaka, zadatom od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kao deo strategije 90-70-90 za eliminaciju raka grlića materice do 2030. godine. To je i u skladu sa Deklaracijom protiv raka grlića materice, koju su januara 2023. godine potpisale ministarka zdravlja Danica Grujičić, direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Verica Jovanović, Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika Progovori i Mima Fazlagić iz Udruženja žena Naša Aska“, navodi Udruženje u saopštenju.

Podsetili su da je Srbija od juna 2022. godine obezbedila vakcinu protiv Humanog Papiloma Virusa/HPV o trošku RFZO i započela proces HPV imunizacije školske dece.

Kako kažu, u Srbiji je do sada vakcinisamo samo pet odsto devojčica i dečaka koji su po starosti kandidati za vakcinu protiv HPV, što predstavlja veoma nizak obuhvat, posebno za zemlju u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice. Podatak da se u Beogradu nedeljno vakciniše samo jedno dete protiv HPV, je alarmantan i pokazuje da kao društvo moramo raditi još više na podizanju svesti građana, kako bismo uspeli da spasimo blizu 700 života, koliko godišnje umre žena od raka grlića materice.  

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar