Deca u Srbiji od dana rođenja, pa do 14. godine, prema kalendaru obavezne imunizacije, primaju ukupno osam vakcina, koje ne obuhvataju sve epidemijske bolesti protiv kojih postoji preventivna zaštita. U velikom broju zemalja obavezne su vakcine protiv boginja varičela, kao i stomačnog rotavirusa, koji najmlađe neretko dovode do hospitalizacije. U Srbiji se ova cepiva mogu kupiti u apoteci po ceni od nekoliko hiljada dinara, dok je HPV vakcina besplatna, ali samo preporučena, što je jedan od razloga slabog odziva.

Pedijatri u Srbiji zalažu se za uvođenje obavezne vakcine protiv varičela, koja slabi imunitet kod dece, dovodi do teških upala pluća, onemogućava odlazak u školu, često i do mesec dana, a postoji preventiva koja sve to može da spreči. U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ali i u evropskim zemljama Italiji, Mađarskoj i Letoniji, ova vakcina je obavezna.

Foto: Shutterstock

Takođe, vakcina protiv rotavirusa je još 2015, uvedena u kalendar imunizacije u čak 77 zemlja, među kojima su Australija, SAD, države Južne Afrike i Južne Amerike, ali i devet evropskih: Nemačka, Austrija, Finska, Norveška, Letonija, Luksemburg, Belgija, Velika Britanija, Estonija.

HPV uvesti u kalendar imunizacije

Od 2022. u Srbiji se o trošku RFZO dobija HPV vakcina, koja između ostalog, štiti od raka grlića materice, a naša zemlja je druga u Evropi po broju umrlih od ovog oboljenja. Međutim, vakcina je preporučena, pa je odziv i dalje slab, zbog čega pojedini pedijatri i epidemiolozi, smatraju da bi trebalo da bude ubačena u kalendar obavezne imunizacije.

Foto:shutterstock

“Preporuka svakog pedijatra sa kojim sam razgovarala je da deca, naročito ona koja idu u kolektiv, dobiju vakcinu protiv varičele. Zašto da trpe bolove, plikove, visoku temperaturu i izolaciju iz kolektiva, kad sve to može da bude sprečeno. Takođe, HPV bi trebalo uvesti u kalendar obavezne imunizacije, pa bi tako roditelji morali da vakcinišu decu i spreče neka od najtežih, smrtonosnih oboljenja. Jako je visok procenat žena sa rakom grlića materice i muškaraca sa rakom penisa u Srbiji, a mlada populacija treba da se vakciniše HPV-om, ali proizvoljno, nego obavezno”, kaže za Nova.rs prim. dr Verica Lela Ilić, epidemiolog.

Roditelji u Srbiji, međutim, falsifikuju potvrde i za vakcine koje su u našoj državi obavezne.

Foto: Shutterstock

“Masovno roditelji u vrtiće donose falsifikovane potvrde obaveznih vakcina, što jasno ukazuje na lošu informisanost, strahove i paniku, koju su izazvali antivakseri. Problem je što vlast ovo ne sankcioniše ni na koji način, pa su nam se zato i vratile stare epidemije poput velikog kašlja i morbila”, objašnjava prim. dr Ilić.

Epidemije koje prazne škole i vrtiće

U zimskom periodu već je uobičajeno da varičele isprazne vrtiće i škole, pa iako vakcina postoji i dostupna je o trošku RFZO, ali samo za određene grupe, godišnje neznatan broj dece primi ovo cepivo.

Foto:shutterstock

“Bilo bi poželjno da su obavezne vakcine protiv varičela i rotavirusa, što je slučaj u mnogim državama sveta. Međutim, kod nas su problem roditelji i pojedini lekari, koji se protive čak i vakcinama koje su sada u kalendaru. Niko u Srbiji ne sprovodi kažnjavanje roditelja koji ne vakcinišu redovno svoju decu. Da su vakcine za varičele dostupne svima besplatno, kao i one protiv rotavirusa, možda bi ih roditelja davali u većem procentu, ali cena je visoka i ne mogu da ih priušte ni oni koji bi možda želeli”, kaže za Nova.rs dr Slavko Dušanov, pedijatar.

U Norveškoj, Nemačkoj, Austriji, vakcinacija protiv rotavirusa je preko 90 odsto.

Vakcinacija dece u Americi
Foto: printscreen/AP

“Takođe, u Australiji imate ogroman odziv na HPV vakcinu, koja nije obavezna, već preporučena, a vakcina protiv rotavirusa je tamo obavezna. Postoje zemlje u kojima ne morate ljude da primoravate da svoju decu zaštite od najtežih bolesti, ali u Srbiji, ni preporukom, ni obavezom, ne možete ih privoleti da spreče bolest. Radi se o poverenju zdravstvenom sistemu i lekarima, koje je kod nas poljuljano, naročito tokom pandemije kovida. Obavezna vakcina protiv varičela bi mnogo značila, jer ove boginje obore imunitet, a dešava se da dete dobije tešku upalu pluća, odsustvuje iz kolektiva po tri nedelje, nekad i duže. Takođe, rotavirus kod malog deteta dovede do dehidratacije, završi u bolnici na infuziji i muči se, a preventiva postoji”, naglašava dr Dušanov.

Deca vakcina vakcinacija tinejdzeri
Vakcinacija tinejdžera Foto:EPA-EFE/CHEMA MOYA

Podsetimo, vakcina protiv varičela u Srbiji je preporučena, a dostupna je o trošku Fonda samo za decu u šestom razredu, koja još uvek nisu preležala bolest, kao i za žene koje planiraju da ostanu trudne i hronične bolesnike. Varičele su virusna bolest koja izaziva osip nalik plikovima. Prvo se pojavljuje na licu i trupu, a zatim se širi po celom telu. Vakcina se daje između prve i druge godine života i pre polaska u školu, a u apotekama košta između 4.000 i 5.000 dinara.

Pročitajte još:

HPV vakcina namenjena je deci od 9 do 19 godina, a daje se u tri doze o trošku zdravstvenog osiguranja. Ova vakcina sprečava zaražavanje Humanim papiloma virusom koji je uzročnik raka grlića materice, karcinoma vagine, vulve, penisa, anusa, grla, usne duplje.

Foto: Shutterstock

Rotavirus izaziva povišenu temperaturu, malaksalost, povraćanje, obilne vodene stolice, grčeve u stomaku, a postoji mogućnost razvoja teške dehidratacije i stanja šoka. Vakcina protiv ovog virusa daje se u dve doze, najkasnije do trećeg meseca života. Cena vakcine je od 5.000 do 7.500 dinara, zavisno od proizvođača.

Obavezne vakcine u Srbiji

Hep B – vakcina protiv hepatitisa B;
BCG – vakcina protiv tuberkuloze. Daje se na rođenju ili u toku prvog meseca života. Štiti od milijarne (raširene) tuberkuloze i tuberkuloznog meningitisa.
DTaP/OPV/Hib i PCV – vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja (pertusisa), dečije paralize (poliomijelitisa), infekcija izazvanih bakterijom Hemofilus influence tipa B i infekcija izazvanih bakterijom Streptokokus pneumonije;
MMR – vakcina protiv malih boginja (morbila), zaušaka (mumpsa) i crvenke (rubeole);
dT – vakcina protiv difterije i tetanusa.

***

BONUS VIDEO: HPV vakcina i za dečake: Da li je realno da ova novina postane deo medicinske kulture?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar