Foto: Privatna arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juč posthumno je odlikovao 15 medicinskih radnika koji su preminuli od posledica koronavirusa. Ovo nije prvi takav gest predsednika, pa je tako povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu posthumno odlikovao dr Stanislava Ostojića, novosadskog stomatologa. Ostojić je nakon pet dana bezuspešnog traženja pomoći u Kliničkom centru Vojvodine primljen u jako teškom stanju. Dok je bio na respiratoru, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković zatražio je podnošenje krivične prijave protiv njega, jer je “svesno sa simptomima išao u ordinaciju”. Ostojić je na kraju umro.

Dr Ostojić, koji je bio među prvim medicinskih radnicima u Srbiji koji su preminuli od koronavirsua, 11. novembra odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge.

Povezane vesti:

U odluci da dr Ostojić postuhmno bude odlikovan, pred njegovog imena navedeno je i da je bio zaposlen u Kliničkom centaru Vojvodine, što nije tačno. Ono što je istina je da je danima pokušavao da u KC Vojvodine bude primljen na lečenje. Prema rečima njegove supruge, i po dokumentaciji koju ona poseduje, Ostojić, koji je bio i hronično oboleo od sarkoidoze, nakon što je primetio simptome koronavirusa, u više navrata je zvao kol centar i postupao tačno onako kako su mu govorili.

Prvo su ga poslali u privatnu labaratoriju da uradi nalaze krvi, koji su pokazali visok nivo CRP, što je ukazivalo na infekciju. Zatim su ga, opet privatno, slali i na rentgen pluća, koji je potvrdio dvostruku upalu pluća. Sa takvim nalazima, po instrukcijama lekara iz kol centra, otišao je na pregled kod pulmologa.

“Nisu ga ni uveli unutra, već su mu sestre sa vrata samo dodale toplomer, a potom pozvale lekarku. I ona je izašla u dvorište i, uprkos tome što je videla sve nalaze, kao i rentgenski snimak pluća, rekla je da idemo kući i da pije ‘tople čajeve i supice’. Već tu noć mu se zdravlje drastično pogoršalo, a od subote uveče je bio na respiratoru”, rekla je za Nova.rs Ostojićeva supruga.

Povezane vesti:

Kada je primljen u bolnicu, već je bio u vrlo teškom stanju, sa dvostrukom upalom pluća, i ubrzo je priključen na respirator na kom je bio sve do smrti. Dok se Ostojić borio za život, samo par dana nakon hospitalizacije, Gojković je zatražio jokretanje krivične prijave protiv njega jer je “svesno sa simptomima išao u ordinaciju”.

Gojković tada nije komentarisao činjenicu da je hronični bolesnika sa upalom pluća poslat kući da se leči “supom i čajevima”. Umesto odgovora, prokomentarisao je “da nije baš sve tako bilo” i da neće odustati od prijave.

Nepunih mesec dana kasnije, Ostojić je preminuo. Umesto najavljene tužbe i adekvatnog lečenja posthumo je dobio orden.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)