Foto:EPA-EFE/MARIO CRUZ

Novosadski stomatolog Stanislav Ostojić, protiv kog je pokrajinska vlast pokrenula krivičnu prijavu jer je navodno “namerno radio zaražen”, a kog danima nisu hteli da hospitalizuju, preminuo je jutros u Kliničkom centru Vojvodine od posledica koronavirusa.

Ostojić se, inače hronično oboleo i od sarkoidoze, borio za život još od 21. marta, od kada se nalazio na respiratoru, ali lekari nisu više mogli ništa da učine. Pored njega, jutros je od posledica korone u KCV preminula i njegova koleginica, takođe novosadska zubarka.

U bolnicu je primljen već u vrlo teškom stanju, sa dvostrukom upalom pluća, uprkos tome što je danima pre toga pokušavao da dobije pomoć i da eventualno bude testiran.

Prema rečima njegove supruge, i po dokumentaciji koju ona poseduje, zubar je tih dana u više navrata zvao kol centar i postupao tačno onako kako su mu govorili. Prvo su ga poslali u privatnu labaratoriju da uradi nalaze krvi, koji su pokazali visok nivo CRP, što je već ukazivalo na infekciju. Zatim su ga, opet privatno, slali in a rentgen pluća, koji je odmah potvrdio dvostruku upalu pluća. Sa takvim nalazima, zubar je, opet po instrukcijama lekara iz kol centra, sa suprugom u petak, 20. marta,  otišao na pregled kod pulmologa.

„Nisu ga ni uveli unutra, već su mu sestre sa vrata samo dodale toplomer, a potom pozvale lekarku. I ona je izašla u dvorište i, uprkos tome što je videla sve nalaze, kao i rentgenski snimak pluća, rekla je da idemo kući i da pije „tople čajeve i supice“. Već tu noć mu se zdravlje drastično pogoršalo, a od subote uveče je bio na respiratoru“, reka je za Nova.rs Ostojićeva supruga, ističući da ima zabeležene sve pozive kol centru, kao i nalaze privatnih ordinacija gde si ih slali.

Uprkos svemu tome i svim dokazima da tražio pomoć na vreme, Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je svega par dana po njegovoj hopsitalizaciji zatražio pokretanje krivične prijave protiv zubara, jer je „svesno sa simptomima išao u ordinaciju“.

Gojković nije komentarisao očigledne propuste svoje službe, kao i činjenicu da su hroničnog bolesnika sa upalom pluća poslali kući da se leči „supom i čajevima“. Umesto odgovora, prokomentarisao je „da nije baš sve tako bilo“ i da neće odustati od prijave. Nepunih mesec dana kasnije, njegov „osumnjičeni“ je preminuo.

Smrt mladog zubara potresla je sve njegove kolege koji su se juče na društvenim mrežama opraštali od njega. Takođe, od Ostojića su se oprostili i nekadašnji sugrađani iz Bačke Topole.

„Tužna srca smo primili vest da naš bivši sugrađanin Stanislav bato Ostojić preminuo od posledica koronavirusa“ , objavio je portal mojabackatopola.rs, gde se navodi da je Ostojićev otac Milan 27 godina proveo kao paroh u ovom gradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare