Nisu hteli da ga leče, a sad ga tuže zbog širenja zaraze

Društvo 26. mar. 202017:16 > 18:15
Podeli:
Foto: Claudio Furlan/LaPresse via AP

Novosadski stomatolozi masovno su stali u odbranu svog kolege obolelog od koronavirusa, a protiv koga je pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković najavio krivičnu prijavu jer je “radio pod simptomima virusa”.

Svi oni ističu da kolega, koji inače boluje od sarkoidoze (autoimunog oboljenja pluća), nije znao da je zaražen upravo zbog svoje hronične bolesti.

Ujedno, njegova bolest je, kako tvrdi struka, i razlog više zašto je trebalo već na pojavu prvih simptoma da bude odmah testiran i hospitalizovan.

Sаrkoidozu manifestuju lokalni upalni procesi koji se mogu javiti u bilo kom organu, ali u 90 slučajeva je lokalizovana u plućima. Simptomi su vrlo slični simptomima korona virusa: otežano disanje, nedostatak daha, suv kašalj, umor…

„Moj muž hronično boluje od sarkoidoze i to smo napomenuli svim lekarima sa kojima smo bilu u kontaktu cele te nedelje, pre no što je hospitalizovan“, rekla je za Nova.rs supruga zubara, ističući da njen muž nije mogao znati da je zaražen upravo zbog svoje bolesti sa kojom se godinama već nosi.

No, uprkos tome, oni su se obraćali doktorima iz Kol centra za koronavirus četiri dana pre no što je zubar napokon testiran i hospitalizovan u vrlo teškom stanju.

U Kol centru su ga, prema rečima njegove supruge, čak u dva navrata, mimo protokola, poslali u privatne labaratorije i ordinacije za RTG.

“Kada smo u petak u privatnoj RTG ordinaciji uradili rendgen pluća, radiolog nas je samo zgranuto pogledao i videlo se da mu je neprijatno. Na snimku se već videla upala pluća”, kaže supruga stomatologa, potvrđujući da je njen muž tražio pomoć na vreme i postupao po savetiam lekara iz Kol centra.

Njenu priču potvrdili su i u privatnoj laboratoriji gde je zubar radio krvnu sliku, koja je pokazala izuzetno visok broj markera koji potvrđuje neki upalni prices u organizmu. Zubar je, prema rečima laboranta koji ga je primio, imao sve vreme masku na licu.

„U petak je bio kod mene u laboratoriji (vadili smo mu kks i crp) i uredno je nosio masku. Nije mogao da zna da je zaražen… Zbog kontakta s njim i sama sam preventivno u izolaciji. Ne žalim se, već molim Boga da taj mladi čovek preživi”, kaže laborantkinja.

Uz sve nalaze krvi i očiglednom upalom pluća, stomatolog nije hospitalizovan čak ni nakon “pregleda” pulmologa u petak uveče koji ga je, nakon razgovora u dvorištu bolnice, poslao na kućno lečenje “uz toplu supu i čajeve”. Sutradan mu se stanje već drastično pogoršalo i od tada se nalazi u KCV, na mehaničkoj ventilaciji.

Uprkos svemu tome, iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo juče su istakli da sekretar i dalje stoji iza svega što je rekao, odnosno iza optužbi da je stomatolog namerno širio virus i to „radeći u privatnoj ordinaciji“ i da ga treba krivično goniti.