Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, upitan da li je bilo propusta u lečenju preminulog novosadskog stomatologa Stanislava Ostojića, kog je svojevremeno javno optužio da je namerno radio zaražen, danas je izjavio kako “nije mislio na tog stomatologa”.

On je na konferenciji za novinare 24. marta, nakon što je Ostojić već bio u teškom stanju, rekao da ovaj otac troje dece “svesno radio zaražen” i da će lično protiv njega pokrenuti krivičnu prijavu. Gojković je danas pokušao da povuče svoje prethodne izjave, tvrdeći da „ni u jednom trenutku nije pomenuo dotičnog stomatologa“, već „dva koja su bila hospitalizovana“. Nova.rs kao i brojni mediji su preneli spornu konferenciju 24. marta, gde je Gojković tvrdio nešto sasvim drugo.

„Biće ozbiljnih krivičnih sankcija i to za dva pacijenta koja su juče primljena u Klinički ventar Vojvodine, pogotovo za pacijenta koji se već nalazi na respiratoru, a koji je obavljao privatnu stomatološku praksu i to, prema našim saznanjima i pod znakovima infekcije. Protiv takvih lično ću podneti krivične prijave“ izjavio je tada Gojković, nabrajajući visinu zatvorskih kazni koje je zubar mogao da očekuje. U tom momentu u KCV se nalazilo znatno manji broj obolelih, a Ostojić je, pored trojice starijih Kikinđana, jedini mlađi čovek i stomatolog koji je u tom momentu bio na repsiratoru. Ostojićeva supruga je sutradan nakon najave krivične prijave dala i izjavu za naš portal, gde je posvedočila da se mislilo na njenog supruga. Ona nam je potvrdila i da je pokušala da kontaktira Gojkovića i da mu iznese istinu, ali su je joj u info službi sekretara rekli da mu napiše mail.

Da su je tada saslušali, u sekretarijatu bi saznali da je stomatolog pet dana pre hospitalizacije tražio pomoć, zvao svakodnevno kol centar, odakle su ga poslali da privatno radi nalaze krvi i RTG pluća. Takođe, Gojković je mogao da sazna i da su Ostojića u petak uveče, 20. marta, sa dvostrukom upalom pluća i svim pokazateljima infekcije, “pregledali” u dvorištu bolnice i poslali ga kući “na čaj i supice”. Već sutradan, njegovo stanje se drastično pogoršalo, a nepuna 24 sata kasnije je priključen na respirator na kom je bio sve do smrti, 18. aprila. Čak i kada je bio suočen sa dokazima koje je Ostojićeva žena ponudila i očiglednim propustima njegovih službi koje su pet dana bolesnog šetale po privatnim ordinacijama, Gojković nije odustajao od krivične prijave.

“Podneo sam više krivičnih prijava protiv svakog ko je prekršio zakon ove države. Istrajaću u svakom od tih slučajeva. Nažalost, kolega stomatolog je u teškom stanju, ima propratne komorbiditete, sa njegovom familijom su naše stručne službe u svakodnevnom kontaktu. Nije to baš sve tako kao što vi kažete, ali neću uopšte da ulazim u to” izjavio je Gojković 27. marta prilikom otvaranja privremene bolnice na Novosadskom sajmu. Mada je u oba ova slučaja očigledno vrlo dobro znao i o kom stomatologu priča i o čijoj porodici je reč, danas je izašao sa drugačijom pričom, naprasno povećavajući i tadašnji broj zaraženih zubara.

„U tom trenutku imali smo pet stomatologa pozitivnih i devet privatnih zdravstvenih ustanova na teritoriji Vojvodine koji su imali pozitivne zaposlene“, rekao je Gojković.
Na pitanje novinara N1 da li je Ostojiću pružena adekvatna pomoć, Gojković je rekao da još uvek ne želi da komentariše priču supruge preminulog, iz pijeteta prema njoj, deci, preminulom…

„Svu moguću dokumentaciju, medicinsku, vezanu za zdravstveno stanje preminulog kolege smo dostavili nadležnim organima, isto kao i sve ovo što smo u okviru epidemioloških mera saznali i od njega i od njegovih kontakata. Tu se nema šta kriti, ista je situacija i sa svim ostalima – gde imamo saznanje da su postupili protivno zakonu, postoje nadležni organi, nadležne inspekcije, tu sa moje strane nema lažne solidarnosti“, rekao je Gojković i dodaje: „Ako sam ja odgovoran, neka snosim odgovornost.“

Stanislav Ostojić, otac troje maloletne dece, sahranjen je u utorak 21. aprila na seoskom groblju u Gospođincima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare