Foto:Nova.rs

Dok aktivisti koji se bore za očuvanje Savskog nasipa ukazuju da je na njemu svaka gradnja opasna i zabranjena, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i dalje gradi i proširuje svoje vikendice. Ovaj put reč je o - pontonu na Savi.

Nikolići nisu legalizovali svoje vikendice, iako su to najavljivali, a država takođe – ne čini ništa povodom zaštite vodoizvorišta.

Reporter Nova.rs „ulovio“ je bivšeg predsednika kako komanduje izgradnjom pontona na Savi.

Foto:Nova.rs

Vikendice Tomislava Nikolića, sagrađene 2010. godine na mestu gde gradnja treba da bude zabranjena jer ugrožavaju nasip, odbranu od poplava, ali i pijaću vodu prestonice, i dalje stoje na istom mestu i zauzimaju sve više prostora nastavkom gradnje u zoni vodosnabdevanja glavnog grada.

“Učinili smo sve da probamo da objekat legalizujemo. Ako nije moguće legalizovati, dobićemo rešenje i u skladu sa zakonom moraćemo i mi, porodično, da postupimo. Ako ne mi, onda će država”, rekao je još 2014. sin bivšeg predsednika Srbije Radomir Nikolić.

Međutim, ne samo da ništa nije urađeno sa vikendicama, već se nelegalna gradnja nastavlja.

Foto: Nova.rs

Kao što je Nova.rs već pisala, na tom zemljištu, zbog velikih opasnosti i posledica – ne bi smelo da bude apsolutno nikakvih radova.

Radomir Lazović i inicijative Ne davimo Beograd već je upozoravao da ovakvi opasni prekršaji prolaze nekažnjeno.

„Na Savskom nasipu je ugrožena i pijaća voda, kao i odbrana od poplava. Nasip je izbušen različitim infrastrukturnim radovima. Vi kada gradite trajni objekat kakav je kućetina od tri sprata kakvu imaju Nikolići, vi ugrožavate i nasip, tako što kroz njega bušite.

Sa druge strane, ugrožavaju i vodosnabdevanje tako što njihovo zagađenje odlazi tamo gde mi pijemo vodu. Jedna kuća koja se tu sagradi je dovoljna da naparavi problem, a kamoli nekoliko stotina, koliko ih već ima“, ukazivao je Lazović.

Grad Beograd najavio je usvajanje novog propisa oko Nove godine, koji će biti osnov za konačno uklanjanje svih ilegalnih plovnih objekata u Beogradu.

Reč je o splavovima kojh, prema rečima glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića (intervju, Kurir, 8.10.2020), ima mnogo.

„Sve je popisano i sagledano, koje zone mogu da budu u opticaju, a koje ne mogu. I zbog zaštite kulturnog nasleđa i zbog kvaliteta pijaće vode. Imamo mnogo stvari da završimo, plan je radio Urbanistički zavod, finansira ga Sekretarijat za privredu i imamo radnu grupu“, naveo je Stojčić.

Ostaje da se vidi da li će novi propis da obuhvati i deo priobalja, na kojem su građene nelegalne vikendice, ili će fokus biti samo na – splavovima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare