Krizni stab
Branislav Tiodorović, Sednica Kriznog štaba Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Epidemiolog Branislav Tiodorović je govoreći o jučerašnjoj sednici Kriznog štaba rekao da je medicinski deo ostao pri svom stavu, tačnije vrlo rigoroznim merama u trajanju od najmanje 10 dana.

„Ali, odluke se donose na osnovu predloga, a mi smo savetodavni deo, Krizni štab potom predlaže Vladi, a oni donose odluku… Na osnovu političko-ekonomskog ambijenta, ne samo medicinskog“, rekao je Tiodorović za Euronews Srbija i nastavio:

„Moje lično mišljenje je da to predstavlja samo početak, tačnije da postepeno počnemo sa potvrdama tamo gde postoji najveći rizik.“

Mera o kovid propusnicama važiće 10 dana, a posle toga moraće da se uvedu oštrije mere, smatra Tiodorović.

Istakao je da Krizni štab i dalje traži da se ograniče okupljanja, ali i da se na veselja, poput svadbi ulazi samo sa propusnicama.

„Apsolutno smo tražili da kovid potvrde važe sve vreme i da se odnose na sve objekte gde je masovno okupljanje, kao i da se smanji broj okupljanja na stadionima, otvorenim i zatvorenim da bismo na taj način imali kontrolisanu situaciju“, rekao je Tiodorović.

Iako su sve inspekcije zajedno sa Komunalnom policijom uključene u proveru ugostiteljskih objekata, to je sigurno nedovoljno da bi se svako mesto moglo imenovati, smatra epidemiolog.

„Ali, tamo gde nema kovid redara, odgovoran je vlasnik. Ako naiđe kontrola, nema raspravljanja, kazna ide na račun vlasnika, pa neka razmisli da li će imati kovid redara ili ne“.

Priznaje da postoji odgovornost države u kontroli i rigoroznosti, ali i da je država uradila mnogo u borbi sa pandemijom.

„Da nema ove tri bolnice bili bismo u težoj situaciji. S druge strane, indvidualna odgovornost je važna. Da li je u redu da jedan zaraženi roditelji pošalje dete u školu, to je vrlo važno pitanje“, istakao je i dodao da se iskreno nada da će sledeće nedelje deca pohađati školu online.

„Mi smo jednoglasno podržali kolege pedijatre, oni su najsigurniji izvor da deca obolevaju u rasponu od 10 do 15 odsto, u odnosu na dva do tri što je bilo ranije. Tim eksperata iz Ministarstva prosvete i Batuta treba to da odluči, ali bi svakako bilo dobro da od ponedeljka makar desetak dana deca idu online kako bismo presekli ovaj veliki porast i doveli do kontrolisane situacije“

Epidemiolog je posavetovao građane koji testove rade u privatnim laboratorijama, da to rade u onima kojima je Minsitarstvo zdravlja sertifikat jer će u tom slučaju imati pravo na kovid propusnice.

„Ako te laboratorije nemaju sertifikat Ministarstva zdravlja, onda će to biti mali problem“, zaključio je Tiodorović.

Bonus video – Anketa Kovid Propusnice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar