Ana Brnabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je nakon današnje sednice Kriznog štaba da će svakako biti problema u implementaciji kovid propusnica, ali da će im u nadzoru u manjim mestima pomoći to što ugostiteljskih objekata koji rade posle 22 časova nema mnogo.

Ana Brnabić je na pitanje portala Nova.rs kako će se kontrolisati sprovođenje kovid propusnica u manjim seoskim sredinama navela da će Vlada Srbije dati sve od sebe da kontroliše poštovanje propusnica i dodala da će sve inspekcije i komunalna milicija raditi na tome.

„Videćemo da li će biti potrebno da još nekog uključimo“, odgovorila je premijerka na pitanje novinara Nova.rs.

#related-news_0

Premijerka Srbije je istakla kako se ne može iskontrolisati svako i zato je apelovala na ljude da budu odgovorni.

Predsednica Vlade Srbije je istakla kako ovo nije policijska država i dodala da ne može da zamisli da neko može da živi u jednoj takvoj zemlji.

„Ovo nije policijska država i ja ne želim da živim u takvoj državi. Ja ne mogu da zamislim da bilo ko od nas želi da živi u policijskoj državi. Ako neko kaže da vi morate da imate takvu državu da bi mi poštovali mere, nekako ja mislim da je to suviše velika cena da platimo za bilo šta. Ako želite polcijsku državu teško je onda da tu državu sutra limitirate kada nema korone“, navela je Brnabić i dodala:

Ana Brnabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Nije ovo igra mačke i miša. Pokupićete kovid, kući ćete zaraziti dete ili nekog starijeg hroničnog bolesnika. Šta to znači kako će država da implementira i iskontroliše svako mesto, svako selo, svaku kafanu. Daćemo sve od sebe… Ako neko želi da se igra sa ovim i da vara državu, nije izvarao ni državu, ni Krizni stab, izvarao je sebe, svoje najbliže, svoju decu, roditelje, bake i deke. Neko će zbog toga izgubiti život. Želimo tako? Ja ne mogu to da razumem, ali eto država će uraditi i više nego što ja mislim da jeste obaveza i dužnost u jednoj demokratiji.“

Ona je naglasila da za razliku od prethodne godine ove imamo vakcinu i da je to rešenje za epidemiju koronavirusa.

„Meni je nejasno i ljudski sam frustrirana koliko je lako spasiti sve te živote, stvarno mi dođe da plačem koliko je lako spasiti, samo da se ljudi vakcinišu“, istkala je Brnabić.

Ana Brnabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na naše pitanje o tome kako će se primenjivati kovid propusnice kod osoba koje zbog zdravstvenih razloga ne mogu da se vakcinišu, premijerka Srbije je rekla da je tih slučajeva toliko malo da se mere u promilima u čitavoj populaciji.

„Ja još uvek nisam cula ni za jednu osobu koja ne može da primi vakcinu i mislim da tu ne postoji baš neka naročita opasnost“, odgovorila je Brnabić.

Premijerku Srbije smo pitali i da li su na sednici Kriznog štaba razgovarali o tome da se period između druge i treće doze vakcine protiv koronavirusa smanji sa šest meseci na pet, Brnabić nam je rekla da je danas Nacionalno telo za imunizaciju imalo još jedan sastanak i da im je tražila da daju jasna uputstva, kao i koje su njihove odluke.

Ana Brnabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Oni su Ministarstvu zdravlja tražili dodatne informacije koje im ono danas šalje, tako da ćemo uskoro imati odluku o tome“, poručila je Brnabić.

Bonus video – Anketa: Karantin – ne, vakcina i kovid propusnice – da

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram