Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Neformalna organizacija studenata Filozofskog fakulteta - Studenti protiv autoritarne vlasti (STAV) najavila je da će u četvrtak, 13. juna, blokirati zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu zbog, kako su naveli, nelegalnih izbora za Studentski parlament tog fakulteta, zakazanih za isti dan.

„Vreme je da odbranimo našu studentsku čast. Dođite da blokiramo zgradu Rektorata u 8 sati i da zajedno kažemo: Ne dam svoju studentsku čast!“, naveli su u pozivu.

Precizirali su, na društvenim mrežema, da će blokada trajati od 8.00 do 16.00.

STAV je naveo da je Studentski parlament Filozofskog fakulteta uz mišljenje rektora, doneo odluku da izbore za to telo održi u prostorijama Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Naveli su da je to direktno kršenje Pravilnika o sprovođenju izbora za Studentski parlament novosadskog Filozofskog fakulteta, odnosno člana 5 tog Pravilnika, koji nalaže da se izbori moraju održati u zgradi fakulteta.

„Takođe, mešanje rektora u izbore za Studentski parlament je ugrožavanje autonomije ovog studentskog tela“, naveo je STAV.

Oni su najavili da će u sredu u 15.00 organizovati tribinu „Odbranimo studentsku čast“, ispred zgrade Rektorata.

Na tribini će, kako su saopštili, objasniti sve nepravilnosti koje prate rad Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta.

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu do sada su tri puta bili blokirani.

Poslednji put, 21. maja, desili su se i incidenti i fizičko nasilje nad studentima iz STAV-a, koji su blokirali glasačke kutije, uz parolu „Jedna lista nije izbor“.

0

Potpredsednik Izborne komisije Aleksandar Gajić fizički je nasrnuo na studente iz STAV-a i tada je udario i predsednicu Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivanu Macak, koja se nakon toga onesvestila i zbog čega je pozvana i hitna pomoć.

Macak je prethodno udarila šamar studentkinji iz STAV-a Mili Pajić.

Studenti iz STAV-a su najavili da će podneti disciplinske prijave protiv Ivane Macak i Aleksandra Gajića.

Predsednik Izborne komisije, profesor Filozofskog fakulteta Milan Ajdžanović rekao je nakon incidenata da će „insistirati“ da se izbori održe „što kasnije, da se strasti smire“ i da se, kako je naveo, „ono što je nama najbitnije, a to je upisni rok, održi normalno“.

Upisni rok je krajem juna, a izbori su zakazani za 13. jun.

Studenti su naveli da je potpredsednik izborne komisije Aleksandar Gajić ujedno i član Srpske napredne stranke.

Macak je bila prva na listi Ruske stranke na nedavnim lokalnim izborima u Novom Sadu. kada je ta lista ostala ispod cenzusa.

Ona je bila jedna od glavnih organizatorki blokade Filozofskog fakulteta od 28. do 31. marta ove godine, kada su zahtevali da uprava fakulteta da otkaz profesoru Dinku Gruhonjiću, zbog navodnog govora mržnje koji je koristio.

Fektčekerski portali u zemlji i inostranstvu pokazali su da je video snimak Gruhonjićevog izlaganja na festivalu ljudskih prava u Dubrovniku, od 1. aprila prošle godine, bio izmontiran i isečen, kako bi se on optužio da je „ljubitelj ustaša“.

1

Gruhonjić je te optužbe odbacio i rekao da će tužiti sve one koji su njega i njegovu porodicu izložili višemesečnom progonu i pretnjama smrću, zbog čega ima i privatno obezbeđenje koje mu je obezbedila Evropska federacija novinara.

STAV se protivi tome da na izborima može da postoji samo jedna izborna lista – lista Saveza studenata.

Oni traže da se izmene „tri sporna člana“ Pravilnika o sprovođenju izbora za Studentski parlament, a sa ciljem da se omogući postojanje više lista i da se i neformalne grupe studenata mogu kandidovati.

BONUS VIDEO:  Filozofski fakultet u Novom Sadu – incident

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar