Studenti Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Tri četvrtine studenata Beogradskog univerziteta koji su se u aktuelnom epidemijskom talasu zarazili kovidom-19 nije bilo vakcinisano, a među akademcima koji su razvili težu kliničku sliku bilo je čak 94,9 nevakcinisanih, pokazuju podaci Studentske poliklinike u Beogradu.

Prema toj studiji, najveći broj studenata naveo je da se zarazio u krugu porodice (22,2 odsto), zatim u kontaktu s kovid pozitivnom osobom van porodice (12,8 odsto) i na nekoj privatnoj zabavi ili u noćnom izlasku (12,3 odsto), dok nešto više od trećine zaraženih studenata nije znalo gde se inficiralo koronavirusom.

Više od 63 odsto kovid pozitivnih akademaca je ženskog pola, a u odnosu na visokoškolsku ustanovu najviše zaraženih u aktuelnom epidemijskom talasu bilo je među studentima Pravnog i Filološkog fakulteta.

Studenti koji stanuju u studentskom domu činili su tek 10,3 odsto u odnosu na ukupan broj zaraženih, a udeo nevakcinisanih u tom broju je 75,9 odsto, piše N1.

Nešto više od pet odsto studenata zarazilo se po drugi put, a uglavnom reč je o onima koji se nisu vakcinisali (89 odsto).

Istraživanjem je rukovodila epidemiološkinja Studentske poliklinike dr Mila Paunić, koja je u razgovoru za portal N1 navela da je zaključak studije da je u studentskoj populaciji šansa da razviju tešku kliničku sliku šest i po puta veća kod nevakcinisanih.

„Reč je o ljudima koji se nalaze u periodu života kada imaju najbolji imuni odgovor, pa je takav nalaz bio i očekivan. U studiji smo došli i do jedne disproporcije u odnosu na vrstu vakcine, jer je blizu sedamdeset odsto vakcinisanih studenata primilo Fajzer, a među zaraženima mnogo je više onih koji su se vakcinisali Sinofarmom“, istakla je dr Paunić.

Bonus video: Važna poruka studentima rektorke Ivanke Popović

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar