Kragujevac studenti vakcinacija
Studenti Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Senat Univerziteta u Beogradu podržao je na današnoj sednici zahteve Studentskog parlamenta UB koji su u skladu sa preporukama Ministarstva prosvete da se studentima omoguće olakšice u novoj akademskoj godini zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Rektor UB Vladan Đokić kaže da je najveći broj preporuka koje su upućene fakultetima važio i prethodne godine, a one će omogućiti da se uprave fakulteta u dogovoru sa predstavnicima studenata dogovore o terminu održavanja dodatnog ispitnog roka, dodatnog termina za izvršavanje predispitnih obaveza, kao i da se preispita mogućnost da se školarine plaćaju u više rata ili da one budu niže, prenosi Danas.

Među studentskim zahtevima je i da se studentima kojima ističe dvostruki i trostruki rok za završetak studija u školskoj 202/22. omogući da zadrže status bez ponovnog upisa na studijski program, zatim da se studentima završnih godina omogući upis od 90 ESPB u ovoj školskoj godini, da se svim studentima omogući upis predmeta na početku drugog semestra i da onima kojima je do okončanja studija ostao samo master rad ili doktorska disertacija, rok za prenos bodova koje one nose bude odložen do odbrane rada, ali ne kasnije od juna 2022.

Na današnjoj konstitutivnoj sednici Senata u novom sazivu, rektor Vladan Đokić je izneo podatak da je u periodu od 11. do 17. oktobra na Studentskoj poliklinici registrovano 128 zaraženih studenata korona virusom, a da ih je u nedelji pre toga bilo 144.

Podaci Studentske poliklinike pokazuju da 75 odsto zaraženih nije vakcinisano i da oni imaju srednje tešku i tešku kliničku sliku, za razliku od vakcinisanih studenata kod kojih je prisutna blaža forma bolesti.

Na sednici su predstavljeni i rezultati ovogodišnjeg upisa.

Posle tri upisna roka na fakultetima Beogradskog univerziteta na osnovnim akademskim, osnovnim strukovnim i integrisanim studijama ostalo je nepopunjeno 1.899 mesta. Od planiranih 15.170, upisano je 13.271, dok je ukupno bilo prijavljeno 19.908 kandidata.

Prorektor za nastavu UB Dejan Filipović kaže da je ove godine na budžet upisano 8.756 brucoša, od planiranih 9.643 i da je to najmanji broj upisanih studfenata na budžet u prethodne četiri godine.

S druge strane, povećan je broj samofinansirajućih akademaca u odnosu na poslednjih pet godina. Ove godine u tom statusu će studirati 4.515 brucoša, a mesta je bilo za 5.527.

Ovakva statistika, prema Filipovićevim rečima, svedoči, da su studenti hteli da studiraju ono što su želeli, a ne da se upišu na fakultet, odnosno studijski program na kome je ostalo slobodnih mesta na budžetu.

Filipović je kazao i da je ove godine nešto veće interesovanje na fakultete društveno-humanističke grupacije, na kojoj je upisano 150 brucoša više nego lane, dok je blagi pad zabeležan na fakultetima iz prirodno-matematičke i tehničko-tehnološkog grupacije.

Što se tiče upisa na master studije, prorektor je rekao da je posle prvog upisnog roka popunjeno 55 odsto kapaciteta, ali da upis nije još završen. Takođe je u toku i upis na doktorske studije, a prvi rezultati pokazuju da je interesovanje studenata manje nego lane.

Bonus video: Važna poruka studentima rektorke Ivanke Popović

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare