Autor: Slađana Đermanović

Nivo kiseonika u krvi je zdravstveni parametar o kom se mnogo više priče sada tokom pandemije nego ranije, pa se i termiin saturacija odomaćio u javnosti. Mnogi razmišljaju i o kupovini oksimetra, aparata kojim se meri nivo kiseonika u krvi. Šta je važno za laika, koji nema veze sa medicinom, kada koristi oksimetar?

Na ovo pitanje odgovara dr Srđan Lukić, pulmolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

On, na početku, ističe da nema potrebe da se koristi i kupuje oksimetar ako niste bolesni.

„Oksimetar ima svoju primenu kod akutnih i hroničnih bolesti. Pokazuje koliki je procenat hemoglobina u perifernoj krvi zasićen kiseonikom, i sniženje tog procenta može ukazati na akutno ili hronično smanjenu funkciju pluća“ ističe.

 

Razloga, prema njegovim rečima, ima više i mogu biti potpuno različiti.

„Ako se držimo aktuelne situacije, oksimetar može pomoći u praćenju stanja kod ljudi koji imaju kovid upalu pluća koju leče u kućnim uslovima“ objašnjava on.

Kod blažih formi COVID-a, a to su oni pacijenti koji nemaju upalu pluća, kako ističe, oksimetar nije potreban.

„Čak bi samo dodatno psihički opteretio obolele i to potpuno nepotrebno pošto bez upale kod kovida ne može doći ni do smanjene funkcije pluća“ naglašava.

Podseća da kada govorimo o nivou kiseonika manje je bitna sama vrednost saturacije o kojoj se govori u javnosti, već je bitnija dinamika.

„Pacijenti koji imaju hronične plućne ili srčane bolesti stalno imaju saturaciju oko 90 odsto i za njih je tih 90 odsto kao 100 odsto za opštu populaciju“ dodaje.

Samim tim,  oni i pored teških hroničnih bolesti lakše tolerišu tih 90 odsto od potpuno zdrave osobe kojoj, zbog neke akutne bolesti kao što je kovid, saturacija padne na 90 odsto.

Prema njegovim rečima, kada nekome ko započne lečenje sa saturacijom 96 do 97 odsto,  ona tokom lečenja padne na 93 do 94 odsto, iako ta vrednost ni približno neće ugroziti pacijenta, to je ipak znak pogoršanja bolesti.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar