Grafika: Slađana Đermanović

U Velikoj Britaniji pojavio se novi soj koronavirusa, koji se prema prvim informacijama prenosi brže od postojećeg oblika. Ta vest je odmah otvorila brojna pitanja, od toga da li je i koliko virus opasniji, da li novi soj menja način na koji se virus širi do toga da li može da utiče na način kako se borimo protiv epidemije i na efikasnost vakcine. 

Na ova pitanja odgovara prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

On ističe da virus korona spada u grupu RNK virusa, koji su položni promenama, ali se “srećom ne menjaju u meri kao virus sezonskog gripa, koji doživljava brze i radikalne promene”.

„Ovde su promene postupnije i ni sada se nije desilo ništa novo, jer od kada je ovaj virus otkriven do sada je uočeno 12.000 mutacija“ dodaje.

Navodi primer kako je u februaru „evropski stoj potisnuo vuhanski, pa se tako sada ovaj soj koji postoji u Evropi razlikuje od kineskog“. Zatim se, kako dodaje, tokom leta pojavio španski soj i potisnuo prethodne.

Međutim, to su, prema njegovim rečima, male razlike jer je to sve ista klica virusa.

„Ovo što se sada desilo u Engleskoj; verovatno je do promena došlo u osobi koja je imunološki oslabljena, pa su virusi mogli da duže opstanu i da se množe. Ne radi se o jednoj promeni, već o 17 mutacija. U pitanju su izmene, od kojih su neke blizu tog šiljastog proteina koji je važan za prodor virusa u ćeliju. Došlo je do izmena, ali one nisu tako radikalne da bi dovele u pitanje vakcinaciju“ naglašava profesor Radovanović.

Vakcina je, kako ističe, zasnovana na drugom konceptu jer se „ne gađa samo jedan antigen, pa ako dođe do promene, stvar je propala, već se ide šire i obuhvatnije, pa da takve male izmene ne utiču na efekte vakcine“.

Komentarišući navode da se soj nastao u Velikoj Britaniji lakše prenosi, Radovanović potvrđuje da postoje takve informacije, ali da to „ne mora da bude tačno i da bi još trebalo da se istraži“.

„U Engleskoj su epidemiološke mere bile na drugom od pet nivoa, a sad su podignute na četvrti. Oni su u tom periodu relaksirali mere i možda je do povećanja broja obolelih došlo jer je popustila pažnja,  a ne zbog novog soja virusa, jer se on prenosio i počeo da potiskuje ovaj stari u baš u to vreme popuštanja mera. Tako da on možda nije toliko moćniji, koliko je došlo do popuštanja pažnje. Možda je lakoća prenošenja povećana, ali to pitanje tek treba da se istraži“ naglašava Radovanović.

Pošto su sada i u Velikoj Britaniji pooštrene epidemiološke mere, veruje da će to usporiti prenošenje.

Nije to grom iz vedra neba, stalno se taj virus menja. Jedna od tih promena je u tom šiljastom proteinu koji otključava ulaz u ćeliju, gde je došlo do ispuštanja jedno segemtna. On sad fali i to možeda pomogne ili da oteža prenošenje. Dakle postoje te promene, ali mi smo spremni, pratimo ih i očekujemo ih“ dodaje.

Radovanović nije mogao da kaže da li je novi soj virusa stigao u Srbiju, mada navodi da je to teoretski moguće, jer se već preneo u nekoliko zemalja.

Zabrana letova iz Velike Britanije, koju su već uvele neke zemlje, prema njegovim rečima,  može samo da odloži eventulanu pojavu novog soja u našoj zemlji, ali ne i da je spreči, jer će virus ako ne stigne avionskim saobraćajem, stići će nekim drugim putem.

„Doći će pre ili kasnije i do nas, ali nema posebnog razloga za paniku. To vam je isti neprijatelj, samo su vojnici malo drugačije kamuflirani, i možda imaju malo modernijiu verziju naoružanja. Ali ovo što preduzimamo protiv ovog sadašnjeg virusa korona, odnosiće se i na taj novi soj. Kada dobijemo vakcinu, ona će delovati i na taj soj“ zaključuje profesor Radovanović.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare