Autor: Slađana Đermanović

Upala pluća je česta kod zaraženih tokom epidemije. Čitaoce portala Nova.rs je interesovalo da li postoje protokoli i na koji način se uzimaju i koji antibiotici kod upale pluća izazvane kovidom 19, kao i koliko se ovakve upale pluća razlikuju od upala pluća kakve smo ranije dobijali i da li je neko ko je u poslednjih nekoliko godina imao upalu pluća u većem riziku da je i sad dobije ukoliko se zarazi koronavirusom.

Na ovo pitanje odgovara dr Srđan Lukić, pulmolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

On ističe da protokol jasno kaže da se antibiotik ne uvodi za upalu pluća koja je izazvana koronavirusom.

„To je pneumonija koja ima svoje kliničke, laboratorijske i radiološke karakteristike koje registruje lekar, i po protokolu za takvu pneumoniju se n prepisuje antibiotik jer nema efekta, tako da će pacijent samo imati eventualna neželjena dejstva antibiotika“ naglašava.

 

Antibiotik se, kako dodaje, po protokolu uvodi kada lekar registruje kliničke, laboratorijske i radiološke karakteristike da je došlo do komplikacije u vidu bakterijske pneumonije.

Koji će antibiotik biti uveden, prema njegovim rečima, to zavisi od toga „da li je ta bakterijska upala pluća nastala tokom lečenja van ili unutar bolnice, pošto su u pitanju različite bakterijske flore, a svakako će biti evaluiran po pristizanju mikrobioloških rezultata“.

„Ovakve upale pluća se razlikuju od uobičajenih upala pluća po tome što su to do sada uglavnom bile bakterijske upale koje su bile lečene antibioticima. Bilo je naravno i virusnih upala pluća, koje su slične COVID pneumoniji, i koje se od COVID-a razlikuju po prezentaciji i toku bolesti – najsličnija upala pluća COVID upali je ona koja je bila izazvana virusom gripa tipa AH1N1, s tom razlikom da za virus gripa imamo specifičan antivirusni lek koji je, donekle, efikasan u lečenju, a to je oseltamivir, koji na žalost nije učinkovit protiv virusa SARS-CoV-2“ objašnjava Lukić.

Odgovarajući na pitanje da li je neko koji je poslednjih godina imao upalu pluća izloženiji novoj upali pluća ukoliko se zarazi koronavirusom, Lukić naglašava da su upale pluća su nešto što se sporadično javlja i same po sebi nisu faktor rizika za nove upale.

„Osim u slučaju ako se javljaju često pošto tada mogu ukazati da kod takvog pacijenta postoji slabost imunog sistema na nekom nivou koja dovodi do teže reakcije na infekcije virusima i ostalim mikroorganizmima“ zaključuje Lukić.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare