Autor: Slađana Đermanović

U Srbiji u poslednje vreme na dnevnom nivou bude oko hiljadu i po do dve novozaraženih koronavirusom i oko 20 žrtava zaraze, pa se stiče utisak da je nakon pada početkom godina došlo do stagancija iako se očekivalo da će kriva početi da pada. Zašto korona kriva ne pada? Epidemiolog Radmilo Petrović procenjuje da kriva neće padati ni u narednih mesec dana i očekuje da bi možda moglo da dođe i do novog talasa, za koji veruje da će biti blaži od prethodnih.

Naš čuveni epidemiolog Radmilo Petrović  jedan je od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

„Bojim se da kriva zaraženosti neće više da pada, ali to je poznato kod epidemijskih krivulja. Kada dostigne vrh, ona naglo počne da pada, ali kako padne jedno dve trećine, taj pad je sve sporiji, a dođe i do stagnacije. Mislim da će naša kriva da se vuče na ovom nivou još najmanje mesec dana, ako ne bude i gore“ ističe.

On podseća da su susedne zemlje prethodnih dana prijavile povećanja broja novozaraženih i ističe da bi to mogao da bude početak novog talasa.

„Taj novi talas sigurno neće biti jak kao prethodni. Ni u kom slučaju ne može biti jači. Svakim vakcinisanim, ali i svakim novoobolelim smanjujete broj osetljivih stanovnika. I što je više vakcinisanih, manje su šanse za širenje zaraze. Verujem da će taj novi talas biti blaži“ ističe.

Na činjenicu da kriva zaraženih ne pada, prema njegovim rečima, ima uticaja i pojava novog soja koronavirusa.

„Mislim da i to ima uticaja, mada to nadležni možda neće da priznaju. Činjenica da se on brže širi u svetu, pa stiže i kod nas, sigurno će imati uticaja na krivu zaraženih, a i na taj novi talas koji nas verovatno očekuje“ ocenjuje.

Petrović očekuje da će u nekom trenutku doći do dominacije novog soja među novoobolelim, ali ističe da ne može da se predivi kada će to da se desi.

Koliko će biti dnevno novozaraženih, prema njegovim rečima, zavisi od više faktora, kao što je recimo poštovanje postojećih epidemioloških mera.

„Nošenje maski apsulutno mora da ostane kao mera, kao i držanje distanice i ograničen broj ljudi u zatvorenom prostoru“ ističe.

Jedan od faktora, kako dodaje Petrović, je i brzina vakcinacije, za koju kaže da se dobro odvija u Srbiji, ali bi mogla da bude i brža.

„Mislim da ne treba da se prave pauze zbog dezinfekcije, kao što je to bilo i da se uključi. Mogla je ta deiznfekcija da bude noću. Važno je da nema prekida u vakcinaciji i da bude još brža, sa još više mesta“ zaključio je Petrović.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare