Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Ukoliko osoba između vakcinacije i revakcinacije dobije koronavirus, primanje druge doze se odlaže, ali za koliko zavisi od pojedinačih slučajeva, objašnjava za Nova.rs dr Milica Ljubisavljević, specijalista opšte medicine.

Dr Milica Ljubisavljević, specijalista opšte medicine je jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ona objašnjava da posle prve doze vakcine imamo izvesni imunitet, ali i dalje je moguće da se zarazimo koronavirusom. To je moguće i posle druge doze, ali u znatno manjem procentu slučajeva.

 

 

Ukoliko između dve doze dobijemo koronu, drugu dozu ćemo odložiti. Ne treba primati vakcinu dok imamo povišenu temperaturu, kao i simptome infekcije – bol u grlu, kašalj, glavobolju, malaksalost, bolove u mišićima, dijareju. Kada ovi simptomi prođu i kada se završi period obavezne izolacije, možemo razmišljati o drugoj dozi“ ističe dr Ljubisavljević.

Kada će druga doza tačno biti data, zavisi od slučaja do slučaja.

Ukoliko je pacijent tokom lečenja primao plazmu ili monoklonska antitela, savetuje se da se vakcina odloži za tri meseca. Ukoliko to nije slučaj, savet je da se druga doza primi odmah po izlasku iz izolacije“ navodi.

Naglašava da preležana infekcija pre prve doze, ali i između doza, nije razlog da se vakcina ne dobije, pre svega zato što nemamo sigurne podatke koliko traje prirodni imunitet posle preležane bolesti.

„Ono što se najčešće sreće kao informacija je da je malo verovatno da se u prva tri meseca ponovo razbolimo. Imunitet ne možemo tačno izmeriti niti jednim testom da bismo tvrdili da li neko treba da se vakciniše ili ne, a vakcina će po logici stvari pojačati već postojeći imunski odgovor na virus korone. Dakle, posle preležane kovid infekcije treba da primimo i drugu dozu vakcine, to nije opasno kada smo izašli iz akutne faze bolesti, a da li je i neophodno pokazaće vreme i buduća istraživanja“ ističe.

U ovom momentu, prema njenim rečima, „nemamo precizan odgovor na pitanje kakva je efikasnost vakcine kada se druga doza odloži, jer takve studije nisu rađene, ali sudeći po sličnim iskustvima sa vakcinama protiv drugih bolesti i pored odlaganja se najčešće postiže adekvatna zaštita“.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare