Autor: Slađana Đermanović

Ruska, kineska ili vakcina zapadnih proizvođača, bila je jedna od dilema građana pri vakcinaciji. Razlog često nije medicinski jer su pojedine evropske zemlje najavljivale da će priznavati samo onu vakcinu koja je registrorvana u Uniji, a kineska i ruska to još uvek nisu. U tom kontekstu se pominjalo i uvođenje kovid pasoša. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da se protiv uvođenju bilokakvih dozvola za putovanje koje bi se zasnivale na ovom principu, a o tome da li ima medicinskih osnova za uvođenje kovid pasoša pisano je i u rubrici "Struka protiv korone".

Na ova pitanja odgovara dr Predrag Đurić, epidemiolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu

On ističe da je više razloga zbog kojih je za sada teško pronaći stručno opravdanje za uvođenje tzv. „kovid pasoša“.

Podseća da ne treba zaboraviti da osnovni razlog zašto je kovid-19 zdravstveni problem – nije ni lako prenošenje, niti zbog smrtnosti, već činjenica da trenutno dozvoljavanje spontanog inficiranja dovodi do prevazilaženja bolničkih kapaciteta za teške slučajeve, mogućnosti da nekim bolesnicima koji su životno ugroženi pomoć neće moći da bude pružena, kao i angažovanja gotovo celokupnih kapaciteta zdravstva za lečenje kovid-19 pacijenata.

„Može se očekivati da će u bogatim zemljama određeni kolektivni imunitet biti postignut tokom narednih meseci, što kroz spontano inficiranje, što kroz viši obuhvat vakcinacijom, uz manje oboljevanje ili manje težih slučajeva bolesti, što će dobrim delom ‘relaksirati’ bolničke kapacitete. Unošenje pojedinačnih infekcija u takvu populaciju zaštićenu kolektivnim imunitetom bilo bi od malog značaja“ ističe.

Naglašava da bi neka mera u tom pravcu više bi imala smisla, ako se o nekom smislu uopšte može govoriti, za siromašne zemlje koje neće imati dovoljno vakcine na raspolaganju, gde će kolektivni imunitet biti nizak, a koje bi, teoretski, u određenom momentu, drugim merama smanjile stopu obolevanja na skoro nula.

„Ipak, da podsetimo još jednom na osnovni stručni princip: mere prema putnicima imaju smisla samo onda kada u jednoj zemlji ili regiji obolevanja nema ili je blisko nuli, ne postoji zadovoljavajući kolektivni imunitet, a putnik dolazi iz žarišta infekcije gde dolazi do nesmetanog širenja epidemije S obzirom na navedeno, teško opravdati potencijalno uvođenje ‘kovid pasoša’ ako takva procedura ne postoji za druge zarazne bolesti koje će, u uslovima postojanja vakcine i zaodovoljavajućeg kolektivnog imuniteta, imati veći epidemijski potencijal, brže i lakše se prenositi i ostavljati ozbiljnije posledice“ naglašava.

Đurić upozorava da treba imati u vidu da još uvek ne znamo dužinu postvakcinalnog imuniteta, kao ni činjenicu da li vakcina štiti samo od nastanka bolesti, ali vakcinisane osobe još uvek mogu da prenesu infekciju na druge.

„U situaciji da je imunitet kratkotrajan ili da vakcinisane osobe mogu da budu zarazne, opet nekakve potvrde o vakcinaciji ne mogu imati naročit značaj“ dodaje.

Činjenica da je neko vakcinisan, prema njegovim rečima, i dalje neće značiti da ne postoji nikakva šansa da takva osoba dobije infekciju i prenese je na druge, jer efikasnost vakcine nije 100 odsto, odnosno kod određenog broja vakcinisanih neće doći do stvaranja zadovoljavajućeg imuniteta.

Dr Đurić zaključuje da je “stručna opravdanost ‘kovid-pasoša’ ista kao i opravdanost zahtevanja obaveznog negativnost testa za ulazak u zemlju i obaveznog karantina za putnike – odnosno da stručne opravdanosti trenutno nema”.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare