Kako su Slovenci sačuvali lekare od korone

Društvo 18. jan. 202114:14 > 14:15
Podeli:
Autor: Slađana Đermanović

Poslednjih nedelja javnost je uznemirena zbog broja lekara umrlih od posledica zaraze koronom, posebno onih mlađih koji su bili deo kovid sistema. Situacija se često poredi sa Slovenijom, gde nije registrovan nijedan smrtni slučaj lekara, koji su radili u kovid sistemu. Da li biste na osnovu iskustva iz Slovenije može da se kaže da li i gde Srbija greši u organizovanju sistema rada u crvenoj zoni? Kako je u Sloveniji organizovan rad u kovid sistemu? Koliko se često testiraju lekari?

Na ovo pitanje odgovara dr Srđan Lukić, pulmolog iz Slovenije i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

On ističe da je teško porediti situaciji u Srbiji i Slovenije zbog različitog sistema rada u zdravstvenom sistemu.

„Osnovna razlika je ta da u Sloveniji ne postoje ustanove koje su isključivo kovid sistemi, već sve ustanove paralelno, u smanjenom obimu naravno, obavljaju i svoj regularni posao. Zbog toga se ne može porediti rad u kovid zonama ove dve države pošto u Srbiji kada ustanova uđe u kovid režim rada onda svi zaposleni rade u njemu bez rotacija koje postoje u Sloveniji“ objašnjava dr Lukić.

Testiranje zaposlenih u zdravstvu u Sloveniji, kako navodi, obavlja se brzim antigenskim testovima jednom do dva puta nedeljno, u zavisnosti od ustanove do ustanove.

„Sve ostalo vezano za organizaciju rada su previše detaljne stvari da bi se mogle porediti pošto u tome postoje razlike i među slovenačkim bolnicama, a samo poređenje i ne bi bilo adekvatno zbog različito ustrojenih kovid sistema unutar samih bolnica“ naglašava.

Dr Lukić ocenjuje da se uzrok velike smrtnosti među zdravstvenim radnicima u Srbiji ne može tek tako utvrditi.

„To je ozbiljan posao koji mora obuhvatiti sve moguće faktore koji eventualno utiču na to, i to je posao epidemiologa. Iskreno se nadam da epidemiolozi u Srbiji rade na tom pitanju pošto rezultat tog rada može, i mora biti promena koja će dovesti do smanjenja smrtnosti zdravstvenih radnika, ako je već nemoguće potpuno je anulirati. Donositi javno paušalne ocene o razlozima tolike smrtnosti bi bilo neozbiljno, i to je do sada, ukoliko sam dobro registrovao, uradio samo jedan čovek“ zaključuje dr Lukić.

 

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar