Grafika: Slađana Đermanović

Dolazak prvih vakcina i početak vakcinacije otvara u javnosti mnoštvo različitih pitanje i dilema kada su u pitanju vakcine. Kakva je zaštićenost posle primanja prve doze vakcine, kada je u pitanju Fajzerova vakcina, a kada je u pitanju Sputnjik V? Da li bi imalo smisla da što više stanovnika prvo primi po jednu dozu, pa onda da krene revakcinacija? Ako primim vakcinu protiv korone, da li na PCR testu neposredno posle toga (druge vakcine) mogu biti pozitivan, pošto treba da putujem u inostranstvo i treba mi PCR potvrda, samo su neke od pitanja građana ovih dana.

Na ova pitanja odgovara dr Emina Milošević, imunolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ona navodi da su Fajzerova vakcina i Sputnjik V na osnovu dosadašnjih studija uporedive su i slične prema efikasnosti, ali dodaje da kao tema „kod eventualnih budućih revakcinacija je imunski odgovor na adenovirusni vektor u ruskoj vakcini koji bi mogao da smanji delotvornost vakcine“.

 

 

Kada je u pitanju ideja da se najpre što više stanovništva vakciniše jednom dozom, a zatim da se vrši revakcinacija, dr Milošević ocenjuje da to „ima smisla jedino ako bi se u doglednom roku obavio obuhvat i drugom dozom“.

„Ne postoje podaci o tome kakav bi efekat u populaciji napravila smao jedna doza za vakcine koje su testirane u dve doze. Proizvođači ne preporučuju tu strategiju, kao ni smernice američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Uprave za hranu i lekove (FDA)“ ističe.

Ona predviđa da bi moglo da se desi da se ljudi previše oslone na nepotpun imunitet nakon vakcinacije jednom dozom, i da dođe do proboja takvog imuniteta i oboljevanja.

„Hipotetička mogućnost u korist takvog pristupa je da, ukoliko bi se svi vakcinisani revnosno pridržavali mera sve dok nekad kasnije nego što je po planu ne dobiju drugu dozu, moguće je da bi i opšta učestalost bolesti pala“ dodaje.

Odgovarjući na pitanje o situaciji da li bi neko ko primi vakcinu protiv korone, na PCR testu neposredno posle toga mogao biti pozitivan, pošto treba da putuje u inostranstvo i potreban mu je negativan PCR, dr Milošević odgovara da  „nijedna vakcina neće rezultirati pozitivnim PCR ili antigenskim testom“.

„Pozitivan rezultat ovih testova jedino možete da imate ukoliko ste zapravo inficirani“ zaključuje.

 

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare