Autor: Slađana Đermanović

Javnost u Srbiji ovih dana polemiše o tome zašto je od kovida 19 obolelo mnogo lekara. Da li je velika i učestala izloženost virusu može da bude uzrok velikog zaražavanja lekara? Koliko količina unetog virusa, kom su lekari više izloženi, može da utiče da se razvije teža klinička slika?

Na ovo pitanje odgovara dr Ana Gligić, virusolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ona objašnjava da bez obzira na sve mere predostrožnosti česta i velika izloženost nekom virusu može da dovede do zaraze.

 

„Ne znam kakvu tačno opremu imaju, ali kakva god da jeste kada ste stalno izloženi virusu, uvek ste u velikom riziku da se zarazite. Tako je kod svih zaraznih bolesti“ ističe.

Navodi primere kolega koje su uz sve mere predostrožnosti i svu moguću zaštitu ipak u nekim trenucima dolazili u kontakt s virusom.

„Prenos virusa se dešava i u laboratoriji kada radite sa malim količinama virusa i gde je sve pod kontrolom. A ovo sada u bolnicama je tolika izloženost lekara i zaposlenih u zdravstvu da ja ne znam da li bih to izdržala“ ističe.

Ona upozorava da osoba ne mora da bude ni dugotrajno izložena niti moraju u pitanju da budu velike količine virusa.

„Lekari su zbog svog posla najviše izloženi i samim tim je često i veća količina virusa koju oni unesu od ostalih zaraženih. Od količine unetog virusa naravno zavisi i brzina razvoja kliničke slike i velika je verovatnoća da ukoliko unesete više virusa da će se razviti teža klinčka slika, mada je to jedan od faktora“ naglašava ona.

Težina kliničke slike, prema njenim rečima, zavisi i od količine unetog virusa, ali i uzrasta pacijenta, njegovog imuniteta, pridruženih bolesti i načina lečenja.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar