Sve o mogućim reakcijama na vakcinu

Društvo 20. jan. 202114:29 > 14:53
Podeli:
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Vakcinacija protiv koronavirusa počela je na više različitih punktova u Beogradu i većim gradovima u Srbiji. Kod primanja ove vakcine kao i kod mnogih drugih, određene osobe mogu da imaju blaže reakcije. Kakve su reakcije normalne posle primanja vakcine i u kom periodu? 

Na ovo pitanje odgovara prof. dr Nada Kuljić Kapulica, mikrobiolog-virusolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ona objašnjava da su kod svih vakcina moguće blaže reakcije organizma.

„U pitanju je lokalni bol i crvenilo na mestu uboda. Moguća je povišena temperatura posle dan dva, ali i opšta slabost ili bolovi u zglobovima. To su reakcije koje se javljaju kod svih vakcina, na primer kod vakcinu protiv sezonskog gripa“ ističe.

Te uobičajene reakcije, prema njenim rečima, su prolazne i mogu da traju dan ili dva.

„Ne treba biti u panici ako se nešto takvo desi“ naglašava.

Međutim, ako temperatura potraje ili se recimo javi osip, onda je potrebno javiti se lekaru.

„Naravno, osobe koji inače imaju ozbiljne alergijske reakcije ili neke hronične bolesti, treba pre vakcinacije obavezno da se posavetuju sa svojim izabranim lekarom, koji prati njihovo zdravstveno stanje. Taj razgovor je važno da se obavi pre odlaska vakcinaciju, da imate sve potrebne informacije kada stignete na punkt za vakcinaciju“ zaključuje.

U Beogradu i većim gradovima počela je masovna vakcinacija na za to otvorenim punktovima. Trenutno su u Srbiji u upotrebi Fajezerova vakcina, ruska vakcina Sputnjik V, kao i vakcina kineske kompanije „Sinofarm“.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar