Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Izjava jednog od najisturenijih članova Kriznog štaba Predraga Kona o tome kako su se koronavirusom zarazili lekari uzburkala je javnost i naišla na negativne kritike. Da li najnovija izjava doktora Kona pokazuje da Krizni štab više brine o odnosu prema vlasti, nego o samim građanima, konkretno zaraženim lekarima?

Na ovo pitanje odgovara prof. dr Zoran Radovanović i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

On ističe da je „objektivno gledano, vlast u vrlo neugodnoj situaciji“.

„Slovenija i Hrvatska, uzete zajedno, imaju populaciju sličnu našoj, a broj lekara umrlih od kovida 19 im je 70-ak puta manji (1:73)“ podseća profesor Radovanović.

On ocenjuje da „to tragično stanje čini još grotesknijim naše uporno skrivanje stvarnog broja umrlih od novog virusa korona, pa učešće lekara u strukturi umiranja od kovida 19 ispada bar dvostruko veće nego što jeste“.

„Razloge ne možemo tražiti ni u nebrizi naših lekara za sopstveno zdravlje, ni u njihovom samoubilačkom nagonu. Jasno je da je stvar u lošoj organizaciji rada, naopakoj kadrovskoj politici, nezadovoljavajućim higijenskim uslovima u zdravstvenim ustanovama, nedovoljno dobrom sprečavanju i suzbijanju bolničkih infekcija, nedostatku opreme i njenom lošem kvalitetu, štednji na testovima pošto su zdravstveni radnici retko testirani, a pacijenti su podvrgavani serološkim i brzim antigenskim testovima, umesto PCR testu, pa se zaraza rasejavala po zelenim zonama“ objašnjava prof. dr Radovanović.

Podseća da su na navedene faktore više puta ukazivali lekari iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida i Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Doktoru Konu je pripala nezahvalna dužnost da brani nebranjivo. Tako je, umesto da kritiku uputi tamo kuda treba, ka slabostima sistema, nesmotreno optužio nesrećne žrtve, zbog čega je naišao na opravdano ogorčenu reakciju svojih kolega“ ističe.

Zaključuje da tako dolazimo do opštije poruke: „dok ne skupimo snage i hrabrosti da sagledamo sopstvene slabosti, one će nas opterećivati i gušiti“.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare