Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pandemija koronavirusa je u Srbiji odnela 73 doktora medicine i stomatologije i jednog magistra farmacije. Proteklih dana često smo slušali o tome kako bi tu problematiku i podatke trebalo proanalizirati i utvrditi gde su radili ti lekari, koliko ih je bilo radno angažovanih, a koliko u penziji...? Do nekih odgovora stigao je Sindikat lekara i farmaceuta, čiju vam statistiku i analizu prenosimo.

Prema analizi tog sindikata, 72,60 posto preminulih zdravstvenih radnika bilo je radno angažovano uz puno radno vreme, 12,16 posto ih je bilo u penziji uz dopunski rad, a bilo je i 4,10 posto penzionera bez dopunskog rada. Van medicine je radilo 1,40 posto, među preminulima je 12,30 procenata stomatologa i 1,4 posto farmaceuta.

Foto:Sindikat lekara i farmaceuta

 

Najviše lekara preminulo je u Beogradu, a po neslavnoj statistici izdvajaju se i Čačak, Novi Sad, Niš i Vranje.

Foto:Sindikat lekara i farmaceuta

Sindikat lekara i farmaceuta analizirao je i godište preminulih lekara:

Foto:Sindikat lekara i farmaceuta

 

Povodom sve učestalijih vesti o lekarima koji gube bitku sa koronom oglasila se i Lekarska komora Srbije koja je apelovala na pojedince koji nisu zdravstveni radnici, a koji sve češće istupaju javno, da se ne predstavljaju zaštitnicima zdravstvenih radnika u cilju sopstvene promocije.

Kako kažu, Lekarska komora Srbije će, zajedno sa relevantnim institucijama, uraditi analize svakog pojedinačnog slučaja smrti lekara tokom epidemije virusa korona.

Po prvi put istupio danas je istupio i Sindikata medicinskih sestara i tehničara – oni su zbog korone izgubili 32 kolega.

 

 

BONUS VIDEO:

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare