Autor: Slađana Đermanović

Tokom epidemije naučili smo da je kod obolelih od covid 19 važno proveravati i nivo kiseonika u krvi. Koji je nivo kiseonika razlog za brigu i kada je potrebno da pacijent dodatno dobija kiseonik? Da li i kako to stanje može da se prepozna i bez merenja?

Na ovo pitanje odgovara dr Srđan Lukić, pulmolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Kada govorimo o nivou kiseonika, kako ističe dr Lukić, tu je manje bitna sama vrednost saturacije o kojoj se govori u javnosti, već je bitnija dinamika iste.

 

„Mnogi ljudi koji imaju hronične plućne ili srčane bolesti stalno imaju saturaciju oko 90 odsto na koju su se ‘nabaždarili’ i za njih je tih 90 odsto kao 100 odsto za opštu populaciju. Samim tim, iako možda zvuči paradoksalno, oni i pored teških hroničnih bolesti lakše tolerišu tih 90 odsto od hronično potpuno zdrave osobe kojoj, zbog neke akutne bolesti kao što je COVID, saturacija padne na pomenutih 90 odsto. Kao što sam već pomenuo, mnogo je važnija dinamika, odnosno promene saturacije tokom vremena“ objašnjava.

Upozorava da kada nekome ko započne lečenje sa saturacijom 96 do 97 odsto,  ona tokom lečenja padne na 93 do 94 odsto, iako ta vrednost ni približno neće ugroziti pacijenta, to je ipak znak pogoršanja bolesti.

„U takvim slučajevima moramo pretpostaviti da će ona nastaviti da pada i da će doći do one vrednosti koja će zahtevati nadoknadu kiseonika“ dodaje.

Zato je, kako ističe, veoma važno reagovati na vreme.

„Ako se neko leči u kućnim uslovima na prve znake pogoršanja, bilo da je to pad saturacije koji se nikako ne vraća na početne vrednosti, bilo da su klinički znaci pogoršanja, kao što su glavobolja, bledo-plava prebojenost kože i sluzokoža, najpre prstiju i usana, ubrzano disanje, ubrzani rad srca, pad arterijskog pritiska, anksioznost, uznemirenost, konfuzija i gubitak snage pri najmanjem naporu, trebalo bi da se javi lekaru zbog kiseonične terapije“ savetuje doktor Lukić

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare