Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Pojedine obolele od kovida lekari su upućivali da rade D dimer analize. Kakve su to analize, zašto su one važne, šta one mogu da nam kažu i u kom trenutku bi pacijent trebalo da ih uradi?

Na ova pitanja odgovara dr Jovana Milić, naučna saradnica Univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji  i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

D-dimer je, kako navodi, fragment razgradnje fibrina, proteina zaduženog za razgradnju krvnog ugruška (tromba).

„D-dimer se meri u krvi i može biti koristan parametar u dijagnozi mnogih bolesti i stanja, ali je takođe nespecifičan i može biti povišen u mnogim stanjima kao što su tromboze, sepsa, kovid-19, maligne bolesti itd. Test se izvodi da bi se kod pacijenta isključila tromboza, odnosno prisustvo krvnog ugruška u krvnim sudovima. Ukoliko je ovaj parametar ispod granica referentnih vrednosti, tromboza se može gotovo sigurno isključiti“ objašnjava doktorka Milić.

 

Naučni radovi su, prema njenim rečima, pokazali da je četvorostruko povećana koncentracija D-dimera u krvi jedan od glavnih faktora rizika smrtnosti kod pacijenata sa kovidom 19, jer komplikacije ove bolesti često podrazumevaju plućne i vanplućne tromboze koje dovode do smrti pacijenta.

„Što je koncentracija D-dimera viša, povećan je i rizik od umiranja. Zbog toga je važno da se pored krvne slike, C-reaktivnog proteina (markera zapaljenja), prati i D-dimer. Njegovo povećanje kod pacijenata sa kovidom 19 su indikacija za primenu antikoagulantnih lekova (pre svega niskomolekularnog heparina) u profilatičkim dozama (doze koje su manje od terapijskih) kako bi se sprečilo formiranje trombova“ naglašava.

Doktorka Milić ističe da bi idealno bilo da se ovaj parametar meri kod svih pacijenata s kovidom 19 koji se pregledaju u kovid ambulanti.

„Međutim, ako tako nešto nije moguće, ovaj parametar bi trebalo proveravati kod pacijenata sa izraženim simptomima ili onih kod kojih nastupa naglo pogoršanje kliničke slike“ savetuje.

Doktorka Milić upozorava da ono na šta treba dodatno obratiti pažnju je „da ne koriste sve laboratorije iste jedinice u kojima se meri koncentracija D-dimera, te treba biti oprezan u interpretaciji ovog parametra i uvek proveriti u kojim jedinicima je njegova vrednost izražena“

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram