Grafika: Slađana Đermanović

U čačanskom zdravstvenom sistemu za vakcinaciju se, nezvanično, za sada prijavio tek svaki deseti medicinski radnik. Procenat lekara i medicinskih tehničara koji su se izjasnili da žele da prime vakcinu protiv kovida, u nekim drugim delovima Srbije kreće se oko 30 odsto.

Na pitanje zašto je mali odziv lekara za vakcinaciju odgovara dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Panić ističe da sindikat nema sveobuhvatnije informacije po pitanju odziva lekara za vakcinaciju, i da do njega stižu slični podaci. Ali, da, svakako očekuje da će ovaj odziv na kraju biti veći od 70 odsto.

„Imam iste podatke kao i vi, ako bi to zaista bilo tako onda bi to bilo  – porazno“, ukazao je on.

Ovo je, kaže, teško pitanje.

„Ono što je najviše problematično je što vakcine faktički imaju privreme upotrebne odzvole, odnosno odobrenja. Neki delovi ispitivanja su skraćeni. Zbog situacije i stanja na terenu sa pandemijom su sve vakcine na neki način prošle nešto lakši put do dozvole na  široku primenu“, navodi on.

Zbog svega toga, kako kaže, zdravstveni radnici u Srbiji  očigledno i dalje raspolažu sa  nedovoljno informacija.

„Mnogi od njih su verovatno zauzeti svakodnevnim poslovima, preopterećeni zbog nedostatka i velikog broja obolelih zravstvenih radnika, i nisu stigli dobro da se informišu“, ističe Panić.

S druge strane, kaže, veruje da je razlog za to i dobrim delom u tome kako su direktori sproveli izjašnjavanje medicinskih radnika.

„Ono što je najspornije u svemu jeste što bi Pravilinik o obaveznoj vakcinaciji u ovom slučaju propisivao  da se svi zaposleni u zdravstvu koji dolaze u kontakt sa pacijentima obavezno vakcinišu“, ističe Panić.

dr rade panić
Foto:Vesna Lalić

Dakle, navodi – postavlja se pitanje zašto je uopšte bilo ko počeo da pravi spiskove.

„Drugo, u planovima vakcinacije na drugom mestu su zdravstveni radnici koji rade u kovid zonama. To je vrlo jasno definisano, a nigde se ne pominju ostali zaposleni u zdravstvu. Pa, ne znam da li se oni svrstavaju u one ostale kategorije, bez obzria što su zaposleni u zdravstvu, ili je neko tu napravio propust u napomenama“, ističe Panić.

On dodaje da nema potrebe da se prave spiskovi ko je zainteresovan da primi vakcinu ili nije.

„Zato što su spiskovi onih koji rade u kovid jedinicama već otišli ka Fondu za zadravstvo. Jer je Fond isplatio stimulaciju koju su direktori kasnije delili onima koji rade u crvenim zonama“, ukazao je Rade Panić.

On smatra da iza svega stoji priča o tome da nema dovoljnog broja vakcina, niti će ih uskoro biti.

„Za vlast bi bilo vrlo nepovoljno da postoji priča da nema dovoljno vakcina za zdravstvene radnike. Podaci o  67 preminulih lekara, stomatologa i farmaceuta i ne zna se koliko medicinskih tehničara, u poređenju sa ostalim zemljama, poprilično govore da nismo imali zaštitne opreme i da zaštita tokom epidemije nije bila organizovana kako treba. Plašim se da ćemo vakcine u nekoj ozbiljnijoj količini dobiti tek na jesen ili na sledeće proleće. Tu dolazimo do pitanja da li su vlast, vlada, ministarstva i oni koji predstavljaju Srbiju učinili bar dovoljno u borbi protiv epidemije, ili su se bavili predizbornom kampanjom ili čuvanjem svoje pozicije na vlasti“, zaključuje dr Rade Panić.

On lično, kako ističe, nije dobio papir da se izjasni želi li vakcinaciju ili ne.

Dobio ga je tek kada je zatražio.

Izjasnio se – za vakcinisanje.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare