Zgrada Republickog geodetskog zavoda Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik javnobeležničke komore Srbije, kao predstavnik jedne od važnih interesnih grupa, koristi svoj položaj za zloupotrebu institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i vrši pritisak protiv transparentnog rada Republičkog geodetskog zavoda.

Na osnovu dopisa koji je RGZ primio od Poverenika stiče se utisak da predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić ima problem da se rezultati rada njegove kancelarije javno spomenu, makar i u kontekstu da je to najuspešnija javnobeležnička kancelarija u oblasti koja se odnosi na promet nepokretnosti u prvoj polovini 2022. godine, navodi se u saopštenju RGZ.

Naime, Republički geodetski zavod u svom izveštaju ističe poslovne rezultate sa tržišta nepokretnosti: najskuplje kuće, stanove, parcele, a među tim podacima našao se i podatak o najuspešnijoj javnobeležničkoj kancelariji.

Treba imati u vidu da RGZ, uz brojne druge izveštaje, tromesečno objavljuje statističke izveštaje o rezultatima rada svih javnih beležnika u Republici Srbiji na stranici: https://www.rgz.gov.rs/o-nama/statistika/statistika-javnih-bele%C5%BEnika.

PROČITAJTE JOŠ

Do sada niko zbog toga nije imao primedbi i zato je reakcija Javnobeležničke komore tako upadljiva i čini se da je predsednik Кomore Srbislav Cvejić naročito osetljiv na ideju da se rad njegove kancelarije trasnparentno predstavi i da se objavi činjenica da je njegova kancelarija najuspešnija. Zbog toga se postavlja se pitanje da li je problem generalna transparentnost istupanja RGZ-a u javnosti ili se zahteva samo čuvanje tajnosti podataka o rezultatima rada kancelarije Srbislava Cvejića u domenu prometa nepokretnosti.

S obzirom na to da RGZ nije imao uvid u prijavu predstavnika Кomore upućenu Povereniku, ostaje nejasno da li se zbog ovoga predsednik Кomore suočava sa moralnim problemom ili se radi o bezbednosnom problemu jer se na osnovu podataka u izveštaju RGZ-a možda može pretpostaviti i visina zarade njegove kancelarije. Izneti podaci isključivo se odnose na deo delatnosti javnih beležnika u vezi sa tržištem nepokretnosti.

Objavljeni podaci ne mogu se smatrati podacima o građaninu Srbislavu Cvejiću.

Naziv javnog beležnika je naziv kancelarije koja obavlja javnobeležničku delatnost, što se može utvrditi na internet stranicama Javnobeležničke komore i Ministarstva pravde, ali ne i na stranicama APR-a, što bi bilo očekivano. Osim toga, notarske kancelarije imaju veći broj zaposlenih i vršioci su javnih ovlašćenja.

RGZ kao posebna organizacija, a time i samostalni organ, u svemu poštuje zakone Republike Srbije i jedan je od najtransparetnijih državnih organa. Načelo javnosti propisano Zakonom o državnom premeru i katastru je jedno od najvažnijih načela rada RGZ.

Republički geodetski zavod, poštujući Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, i posebno načelo da javnost ima opravdan interes da zna, informacije kojima raspolaže kao organ javne vlasti, nastale u radu ili u vezi sa radom RGZ, čini dostupnim javnosti.

Izveštaj koji je predmet pitanja Poverenika, upravo je dokaz tranparentnosti u radu RGZ-a i poštovanju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ovo nije prvi put da neko zloupotrebljava kancelariju Poverenika za pritisak na RGZ u cilju ostvarivanja lične koristi, opstrukcije uvođenja antikoruptivnih mera, digitalizacije i transparenosti, kao i stvaranja negativne medijske kampanje.

BONUS VIDEO Čemu služi Alarm republičkog geodetskog zavoda 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar