Foto:Shutterstock/N1

Tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda izrazila su nezadovoljstvo i uznemirenost zbog aktuelne situacije u RGZ-u. Nakon jednomesečne blokade rada katastra usledile su, kako tvrde, aktivnosti rukovodstva protiv tri sindikata koja su za vreme blokade u javnosti ukazivali na moguće posledice i postavili pitanje konkretne odgovornosti za kolaps koji je nastao.

Sindikati u saopštenju tvrde da je u jendom trenutku nakon što je direktor RGZ-a Borko Drašković doneo nalog kojim je zabranio bilo kakvu komunikaciju zaposlenih sa strankama ili trećim licima bez njegovog odobrenja, usledila odmazda.

„Telefonski pozivi koordinatora po nalogu direktora i to na lične brojeve zaposlenih članova tri sindikata sa zahtevom da se u najkraćem roku izjasne za isčlanjenje, iz kako kažu ‘zločinačkih organizacija’ koje su ‘nanele nenadoknadivu štetu RGZ-u’. Nakon toga u roku od 48 sati usledila su rešenja i radni nalozi o premeštaju onih koji to nisu učinili, na druga i udaljena radna mesta, neka i više od 60 kilometara. Na udaru su se našli i predsednici sindikata JOS RGZ-a Dijana Konstantinović i Stevan Todorov iz ASNS RGZ. Predsednik Sindikata Nezavisnost je još ranije premešten na rad u katastar u drugoj opštini“, navodi se u saopštenju.

„To na žalost nije kraj bahatoj i nezakonitoj torturi rukovodstva koje na svom zvaničnom sajtu dozvoljava objavljivanje najbezočnijih laži i manipulacija u kojima se tri sindikata nazivaju ‘lažnim’, ‘nereprezentativnim’ i u službi nekakve ‘duboke države i delova aktuelnog režima’. Iako je detaljno upoznat sa činjenicom da su dva sindikata JOS i Nezavisnost RGZ reprezentativni na osnovu validnih Rešenja Ministarstva rada, laži se nesmetano publikuju na sajtu RGZ-a. Informacije o stanju u katastru ne objavljuju najodgovorniji i najkompetentniji predstavnici RGZ-a, već lice koje je angažovano za promovisanje jednog od projekata koji se realizuju u zavodu“, dodaje se u saopštenju.

Kako tvrde sindikati, neozbiljan odnos institucije prema nedavnom kolapsu sistema u RGZ-u oslikava i činjenica da se „deo rukovodstva na
čelu sa direktorom Draškovićem u istom periodu nalazio na putovanjima u inostranstvu (Švedska, Rusija) iako je po njihovim izjavama ‘hakerski napad’ trajao danima pre blokade rada“.

Foto:N1

„Nastupi ovlašćenih predstavnika sindikata u medijima, ocenjeni su kao teže povrede radnih obaveza i kodeksa ponašanja državnih službenika i protiv njih su podnete disciplinske prijave. Razlog ovakvog ponašanja sindikati jedino vide u pokušaju da se izbegnu traženi odgovori na postavljena pitanja. Da se obraćanje sindikata javnosti i medijima zaustavi i spreči javnost da sazna istinu o brojnim aferama i nezakonitostima koje prate rad rukovodstva RGZ-a poslednjih nekoliko godina. Kome je odgovoran direktor RGZ-a ili bolje rečeno ko štiti direktora od odgovornosti? Koji se zakon i kodeks primenjuje na njega ili takozvanog “portparola RGZ-a“koji svesno obmanjuju javnost? I zašto bi im se išta drugo verovalo ako o notornim istinama iznose lažne informacije. Na bitna pitanja na žalost odgovora nema a javnosti preostaje samo da trpi i čeka. O stvarnim razlozima blokade rada i kolapsa koji je u nekim opštinamatrajao skoro trideset dana kao i dešavanjima pre prekida rada 14. juna ove godine, sindikati RGZ-a očekuju zvanično saopštenje nadležnog Tužilaštva za visoko tehnološki kriminal kao i nalaz MUP-a. Mišljenje poverenika za informacije od javnog značaja ohrabruje ali i nije dovoljno uverljivo jer je zasnovano na podacima vrha RGZ-a“, navode u saopštenju.

„Mnogi stručnjaci za oblasti IT su veoma zbunjeni i podozrivi u odnosu na sve do sada objavljene informacije u vezi ‘hakerskog napada’ ili ‘informatičke sabotaže’ kako je nazvan razlog prekida rada RGZ-a u periodu od 14.06.-11.07.2022 god.Kome može da smeta istina? Sindikati RGZ-a zahtevaju od nadležnih institucija da preduzmu sve neophodne mere i obezbede normalno funkcionisanje RGZ-a i spreče dalji progon sindikalnih predstavnika i zaposlenih. Uz to sindikati očekuju da se u vezi nastalog problema utvrdi konkretna odgovornost za narušavanje bezbednosti i kvalitet instaliranih aplikacija i programa u RGZ-u. Šteta koja je nastala i koju je teško sagledati podrazumeva i svaku vrstu osude onih koji su odgovorni za njen nastanak“, dodaju sindikati.

BONUS VIDEO – Pejčinović: Katastar proradio, nagomilali se predmeti

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar