Foto:N1

Republički geodetski zavod podneo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv predsednika javnobeležničke komore Srbije Srbislava Cvejića, predsednice Advokatske komore Srbije Jasmine Milutinović, predstavnice Jedinstvene organizacije sindikata u Republičkom geodetskom zavodu Dijane Konstantinović, predstavnika sindikata Nezavisnost u Republičkom geodetskom zavodu Zorana Blagojevića i predstavnika Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije u Republičkom geodetskom zavodu Stevana Todorova.

Krivična prijava je podneta zbog osnove sumnje da su u dužem vremenskom periodu ova lica koordinisanim opstrukcijama na napore države Srbije za reformu sistema upravljanja nepokretnostima, izvršila niz krivičnih dela protiv Republičkog geodetskog zavoda, navodi se u saopštenju RGZ.

„Cilj njihovih aktivnosti su ugrožavanje integriteta institucije, urušavanja državnog sistema katastra nepokretnosti i opstruisanje projekta ‘Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji’ koji se sprovodi uz podršku Svetske banke“, saopštio je RGZ, a prenosi N1.

Kako se navodi, Republički geodetski zavod je u prethodnom periodu uspeo da kroz razgovore i kompromis zajedničkim snagama sa skoro svim zainteresovanim stranama i učesnicima u sistemu upravljanja nepokretnostima u Srbiji, a uz pomoć Vlade Srbije, pokrene reformu sistema u skladu sa Zakonom i najboljom svetskom praksom a kroz projekat „Unapređenja zemljišne administracije u Srbiji“.

Do sada je RGZ integrisao i umrežio svoje servise i usluge sa više od 600 institucija i organizacija uključujući sve državne organe i lokalne samouprave, kao i sa više od 3000 pojedinaca, profesionalnih korisnika RGZ-a, uključujući skoro 2000 advokata, tvrde u RGZ.

„Time je država uštedela građanima više od 36 miliona evra za samo 3 godine, koliko bi platili za administrativne takse pre digitalizacije katastra i više od 6 miliona sati u odnosu na stari sistem kada su morali lično da pribavljaju dokumenta na šalterima. Međutim, tokom višegodišnjih pokušaja da sa pojedincima koji vode javnobeležničku i advokatsku komoru nađe zajednički jezik kako bi se građanima Srbije pružio transparentniji, efikasniji, dostupniji i pouzdaniji sistem upravljanja nepokretnostima, Republički geodetski zavod je nailazio na koordinisane opstrukcije i napade na instituciju, sistem i projekat“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: Pejčinović – Katastar proradio, nagomilali se predmeti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar