Borko Draskovic
Borko Drašković Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Na osnovu informacija dobijenih od zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu sindikati RGZ-a su došli do saznanja da u Beogradu na teritoriji Opštine Palilula postoje nepokretnosti koje su upisane kao suvlasništvo direktora RGZ-a mr. Borka Draškovića i njegove supruge. Radi se o stanu površine 98 m2 u poslovno stambenoj zgradi koja je u vlasništvu Auto moto saveza Srbije u čijem se rukovodstvu nalazi i mr. Borko Drašković, navodi se u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda.

„Imajući uvid u Registar imovine javnih funkcionera, sindikati RGZ-a su konstatovali da među prijavljenom imovinom direktora RGZ-a mr. Borka Draškovića nema pomenutog stana od 98 m2 koji se nalazi u Ruzveltovoj ulici. Takođe je sindikatima dostavljen i podatak da je stan stečen kupoprodajom koja je obavljena u 2021 god putem ugovora koji je overen 01.10.2021 god. Sve ove okolnosti ukazuju da se radi o kršenju i nepoštovanju Zakona o sprečavanju korupcije čl.101 u kome su jasno definisane obaveze svih javnih funkcionera oko obavezne pijave sve novostečene imovine“, saopšteno je iz ove institucije.

Pročitajte još:

„U skladu sa time predstavnici sindikata RGZ-a su podneli zahtev Agenciji za sprečavanje korupcije da pokrene postupak protiv direktora RGZ-a i utvrdi sve činjenice u vezi sa novonastalim okolnostima. Istovremeno predstavnici sindikata RGZ-a su podneli Krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu protiv mr. Borka Draškovića zbog osnovane sumnje da je prekršio Zakon o sprečavanju korupcije u delu neprijavljivanja novostečene imovine u 2021 god“, navodi se u saopštenju.

Sindikati RGZ-a očekuju od nadležnih institucija a pre svega Vlade RS i premijerke Ane Brnabić da u skladu sa zakonom preduzme sve neophodne mere i sankciniše nezakonitosti u postupanju direktora RGZ-a mr. Borka Draškovića.
Kako su dalje objasnili iz Jedinstvene organizacije sindikata Republičkog geodetskog zavoda: „Na ovom primeru se može jasno videti i pozadina donetog naloga od strane direktora RGZ-a kojim se zaposlenima zabranjuje komunikacija sa strankama i trećim licima i iznošenje u javnosti informacija o stanju u RGZ-u i katastru. Na sreću, svest i osećaj društvene odgovornosti zaposlenih je daleko iznad straha koji je zaveo Borko Drašković u nameri da prikrije istinu a izgleda i svoju ličnu korist. Postoje indicije da osim pomenutog stana postoje i
druge nepokretnosti koje se vezuju za aktuelne rukovodioce u RGZ-u a koje se ne nalaze u Registru prijavljene imovine“.

BONUS VIDEO: Krivična prijava protiv kompanije HBIS i pet direktora zbog zagađenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar