Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

U škole širom Srbije iz Ministarstva prosvete danas bi trebalo da stigne upustvo o tome kako organizovati nastavu od jeseni. Ministarstvo šalje predloge modela nastave, a na samim školama je da odluče po kom će od predloženih modela organizovati rad. Roditelji su ti koji odlučuju da li će dete poslati na nastavu prema predlogu za koji se odlučila njihova škola.

Ono što je sigurno i isto za sve modele je da će učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastavu pohađati u učionicama, gde će maksimalno moći da ih bude 15.

Imaće najviše četiri skraćena časa od po 30 minuta. Ukoliko razred ima više od 16 učenika deli se u dva odeljenja, koja idu u školu u odvojenim terminima, između kojih se učionica deizinfikuje.

Stariji razredi, od petog do osmog, imaće kombinaciju onlajn i nastave u klupi.

onlajn nastava
Foto: Shutterstock

I kod njih se razredi dele ukoliko je u njima više od 16 učenika. Tu je školama ostavljeno da odluče, zavisno od toga da li imaju dovoljno prostora i nastavnika, da li će da organizuju redovnu nastavu ili će deo časova učenici pratiti od kuće. Opcija je da se tamo gde nema mogućnosti, nastava organizuje jedan dan u klupama, jedan preko časova emitovanih na javnom servisu.

Ministar priznaje da će u 55 odsto škola morati da se dele odeljenja, ali smatra da to ne predstavlja organizacioni problem za „dobrog direktora jedne škole“.

Dodaje da će sve biti u skladu sa zakonskim odredbama o radnoj nedelji za prosvetne radnike koja podrazumeva 24 časa nedeljno sa đacima.

U klupama pod maskom

Preporuke epidemiologa su da roditelj treba da izmeri temperaturu detetu pre polaska u školu. Kada dete dođe do škole, mora odmah da stavi masku. Preporučuje se da se maska nosi neprekidno, ali dete može da odloži masku dok je u svojoj klupi na popisanoj razdaljini od drugih učenika.

Deca sa zastitnim maskama idu u skolu
Foto:EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

U školi neće biti organizovani kolektivni sportovi, a fizičko vaspitanje će se održavati uz potrebnu distancu.

Neće biti kabinetske nastave i nema “šetanja” po školi od kabineta do kabineta.

Direktori škola ne žele mnogo da se izjašnjavaju o predlozima resornog ministarstva, već ističu da će uraditi sve da deca u školi budu bezbedna.

Sindikati su, međutim, direktniji.

Tako iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije pitaju zašto je na ovakve odluke Kriznog štaba o polasku u školu moralo da se čeka mesecima i ocenjuju da je sve predloženo moglo da se izvede i organizuje mnogo ranije.

„Čekanjem na odluku Kriznog štaba o tome kako bi trebalo da se radi u školama od septembra izgubili smo vreme, a da opet nije rešena nijedna naša dilema oko organizacije nastave“, rekla je za Nova.rs Jasna Janković.

Podseća da ministarstvo nema odgovor šta da se radi kada se odeljenja dele na dva dela, ko onda radi sa tom ‘drugom polovinom’ i da li to znači da pojedini učitelji moraju da predaju duplo.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Upozorava i da se većina škola suočava sa manjkom prostora u kome se može organizovati nastava prema uputstvima Kriznog štaba, kao i da će biti problem da se organizuje deiznfekcija prostorija kako je to predviđeno planom.

Za rešavanje svih tih dilema ostalo je manje od 20 dana i sindikalci, za razliku od optimističnog ministra, poručuju da to nije dovoljno vremena za ovakve promene u školama.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram