Foto: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

"Kada dete dođe do škole, mora odmah da stavi masku. Smatramo da je najpametnije da se neprekidno nosi maska, ali da može da je odloži dok je u svojoj klupi i prati nastavu", rekao je dr Predrag Kon na konferenciji za medije Kriznog štaba, na kojoj je najviše vremena posvećeno zaštitnim merama i modelima za održavanje nastave u novoj školskoj godini.

Članovima medicinskog dela Kriznog štaba dr Dariji Kisić Tepavčević i dr Predragu Konu danas se na konferenciji za medije pridružio ministar prosvete Mladen Šarčević, pošto je ključna tema današnjeg zasedanja Kriznog štaba bilo – na koji način će se odvijati nastava u školama od septembra.

Foto: Fonet

Na konferenciji za medije koja je usledila, novinari su najviše pitanja imali upravo oko organizacije nastave u osnovnim školama, ali i o tome koliko je Srbija blizu nabavke vakcine protiv koronavirusa.

Šarčević o rasporedu časova i nastavnom planu:

U prvom delu epidemije nije bilo sinhronizacije, a setite se da su i udžbenici različiti – međutim, nastavni plan i program je jedinstven za celu Srbiju. Da ne bi bilo zabune, svi rasporedi časova su usklađeni sa časovima „televizijske nastave“ koji će biti emitovani na RTS.

Procedura ako je đak ili nastavnik zaražen?

Kisić: Ako se desi da neko tokom časova oseti simptome, nastavnici treba što pre da se javi u kovid ambulantu, a učenici da to kažu nastavniku ili učitelju i tada, sa maskom koju inače nosi, odlazi u sobu za izolaciju. Pozivaju se roditelji koji ih tada odvode u najbližu kovid ambulantu. Ukoliko se ispostavi da je neko od đaka ili nastavnika pozitivan na prisustvo virusa, to se prijavljuje Zavodu za javno zdravlje koji je nadležan, i dalje se sprovode postupci. Najvažnije je da se sprovode mere: da se nose maske, drži distanca, peru ruke.

Ko obezbeđuje maske, sredstva za dezinfekciju?

Šarčević: Roditelji, nemamo budžet za to.

Kisić: Sve maske su dozvoljene, zadovoljavajuće su i pamučne maske, bitno je da se pravilno nose.

Zar nije prevelik teret na nastavnicima, da podele odeljenja, naprave raspored, da pripreme nastavu…previše posla za premalo ljudi? Da li se varam?

Šarčević: Varate se. Dobar direktor za 10 dana napravi raspored za veliku školu. Škole će dobiti gotove modele, ali nećemo ništa da nametnemo. Ne možemo da budemo lenji i bahati i da kažemo – evo vam mejlovi i materijal i to je to. Nastavnici će dobijati sve podatke, uputsva i preporuke redovno. Sve ovo trebalo je da radimo tek 2022. ali eto – prilagođavamo se.

Lekarsko opravdanje za decu koja ne dođu u školu?

Ministar Šarević: Neće trebati, zato što dozvoljavamo da roditelji biraju da li će dolaziti u školu ili pratiti onlajn nastavu – tokom proleća u školama je bilo 20 odsto dece. Mi računamo da su roditelji najveći prijatelji svoje dece.

Foto: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Šarčević o deci koja pohađaju stručne škole: Mi pokušavamo da uhvatimo najbolju moguću strukturu nastave, da bi najviše izašli u susret svima, ali da ne preopteretimo roditelje previše.

Kazne za građane koji ne nosi masku?

Dr Kisić – najveća kazna je velika verovatnoća da se zarazi.

Dr Predrag Kon o kažnjavanju onih što ne nose maske: Mora da se kontroliše, mora da se nađe način, nema tu opravdanja, a to što nema načina – ja za to nemam opravdanja.

Dr Kisić o vakcinaciji: Osim higijenski ispravne vode za piće, ništa nije više pomoglo čovečanstvu od vakcine. Sada vidimo šta se dešava kada se pojavi pandemijska bolest a vakcine nema. Proizvodnja vakcine ima jasno definisane faze i postupke, koji su strogo kontrolisani, prioritet je bezbednost i efektivnost vakcine, sa stvaranjem što dužeg vakcinalnog imuniteta. Svaka vakcina koja uđe u našu zemlju prolazi kroz sertifikaciju po našim zakonima, i to je jasno definisano – nema nikakvih odstupanja od toga.

Šarčević o „savezništvu“ roditelja i škola: Ako neko namerno misli da se „mangupira“ pa ne nosi masku, može biti opomenut i ukoren.

Namerno trenutno ne govorim o nastavi na fakultetima – to će biti tema sledeće nedelje.

Studentski domovi: oni već dolaze u domove. „Laki“ kovid slučajevi među studentima biće smeštani u beogradsku „Arenu“.

Polaganje ispita na daljinu: Tu još nemamo izrađene uslove, radimo na „pilot“ modelu, pa tako gde je to moguće radićemo to u „kontrolisanim uslovima“, pošto je to podložno manipulaciji.

Da li će deca u školama morati da nose maske?

Dr Predrag Kon: Pre polaska u školu, roditelj treba da izmeri temperaturu detetu, i da decu sa simptomima ne šalje u školu. Kada dete dođe do škole, mora odmah da stavi masku. Preporučujemo da se maska nosi neprekidno, ali tokom slušanja časa nije obavezno. Smatramo da je najpametnije da se neprekidno nosi maska, ali da može da odloži masku dok je u svojoj klupi.

Foto: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Kolektivni sportovi ne mogu biti tolerisani, fizičko vaspitanje da se održava uz potrebnu distancu. Tokom muzičkog nema pevanja u horu, nema skandiranja, navijanja u nekom sportu – rekao je dr Kon i dodao da će se o svim tim pravilima detaljno pričati i narednih dana i prvih dana u školi đacima i nastavnicima će biti objašnjeno sve.

Da li smo u pregovorima sa ruskom kompanijom koja je registrovala vakcinu protiv koronavirusa?

Dr Predrag Kon: Ne znam da li smo sa njima u pregovorima, ali je bilo govora o tome.

Dr Kisić Tepavčević: Imamo intenzivne kontakte sa većinom proizvođača vakcina koji su u završnim fazama izrade vakcie. Činimo sve napore da , kada se pojavi efikasna i bezbedna vakcina, koja će proći sve procedure u našj Agenciji za lekove, da ćemo biti među prvim zemljama koje će imati vakcinu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević o nastavi u osnovnim školama:  Ne očekujemo vanredno stanje pred polazak u školu. Jedan od modela je da se nastava za razrede od 1. do 4. odvija po školama, uz sve mere, i računamo da za to ima dovoljno prostora u školama. Moramo, međutim, odeljenja da „podelimo“ na pola u većim školama. U 55 odsto škola moraćemo da podelimo odeljenja, i to verovatno nije konačan broj, verovatno će ih biti manje.

Morali smo da se rukovodimo radnom listom zaposlenih – sve to mora da bude na osnovu Zakona o radu i 40 – časovne radne nedelje, odnosno 24 časa nedeljno sa đacima.

Imamo opciju da sve radimo „na daljinu“, sve zavisi od epidemiološke situacije. Najbolji model je da škole redovno rade.

Od 1. do 4. razreda, ideja je da se podele u dve grupe, sa časovima koij traju po 30 minuta, pauzama između od po 5 minuta i pauzom od 20 minuta između „blokova“ nastave.

Sutra će direktori i zaposleni u školama dobiti detaljna uputstva, rekao je Šarčević.

U drugom delu dana, imamo starije osnovce – tu je na školama šta će primeniti, da li ćete recimo reći da idu 5. i 6. razred sve vreme, ili da podelite „po vertikali“, da nastavu pohađaju od 5. do 8. razreda.

Stariji osnovci će imati po 5 ili 6 časova, a gledaćemo da osmaci imaju 6. časova.

Ukoliko roditelji imaju određene strahove oko puštanja dece u školu, ako ste imali u kući nekoga ko je bio ozbiljno bolestan ili preminuo, nećemo praviti problem ako se roditelj odluči da dete nastavu pohađa potpuno onlajn.

Neće biti kabinetske nastave i nema „šetanja“ po školi od kabineta do kabineta. Gledaćemo da se određeni predmeti ne izvode kao do sada, fizičko i zdravstveno vaspitanje – dosta će se govoriti o samoj epidemiji, horske probe neće moći bez maske i slično.

Od 5. do 8. razreda – jedan dan „onlajn nastava“, drugi dan – uživo.

Dr Darija Kisić Tepavčević: Kada je u pitanju ukupan broj aktivnih slučajeva, radi se trenutno o 8799 slučajeva. Izlečeno je ukupno 18.965 pacijenata od izbijanja epidemije. Trenutno je najviše novozaraženih u Beogradu, Novom Sadu a primetili smo i povećan broj slučajeva u Kikindi.

Najnoviji epidemiološki podaci:

Od posledica zaraze koronavirusom u Srbiji je u poslednja 24 časa umrlo još šest osoba.

Od poslednjeg preseka testirano je 8086 osoba, od čega je 235 pozitivno.

Na respiratorima se trenutno nalazi 91 pacijent.

Podsećamo da je Krizni štab tokom dana održao sednicu na kojoj je doneta je odluka da najmlađi đaci od septembra idu u na nastavu u škole, dok će stariji kombinovati časove u školama sa onlajn nastavom.

Dr Darija Kisić Tepavčević je izjavila da će najmlađi đaci pohađati nastavu u školi, uz poštovanje svih mera, među kojima su i principi za smanjenje fizičke mogućnosti prenošenja virusa, a to znači maksimalno razređenje broja đaka.

Potvrdila da je usvojeno  da u jednoj učionici može da bude do 15 đaka, da udaljenost među njima mora da bude 1,5 metar, kao i da će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare