Jasna Janković Foto: N1

"Zar je moguće da smo na ovakve odluke Kriznog štaba o polasku u školu morali da čekamo mesecima? Pa sve što su 'odlučili' moglo je već odavno da bude u fazi organizacije - makar ono što može da se izvede", rekla je za Nova.rs predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Pročitajte još:

„Čekanjem na odluku Kriznog štaba o tome kako bi trebalo da se radi u školama od septembra izgubili smo vreme, a da opet nije rešena nijedna naša dilema oko organizacije nastave“, kaže za Nova.rs Jasna Janković.

Prema njenim rečima, odluka da mlađi učenici fizički pohađaju nastavu, a stariji da kombinuju dolazak u učionice i onlajn predavanja, zatim da se odeljenja „podele“ ukoliko imaju više od 15 učenika, kao i uputstvo da razmak među učenicima tokom časova u školi mora biti barem metar i po – nije razjasnila nijednu jedinu nedoumicu sa kojima su se suočili direktori, nastavnici i roditelji školaraca.

Foto:EPA-EFE/JENS KRISTIAN VANG

„Ako podelimo odeljenja na dva dela, i dalje se  postavlja pitanje ko će raditi sa tom ‘drugom polovinom’. Da li oni misle da će jedan nastavnik raditi duplo? Pretpostavljam da je to njihovo rešenje“, ocenjuje Janković.

Upozorava i da se većina škola suočava sa manjkom prostora u kome može organizovati nastavu prema uputstvima Kriznog štaba.

„Učionice jednostavno nisu dovoljno velike da se obezbedi odgovarajuća distanca među njima, sve i da bude ‘samo’ po 15 učenika u njima“, upozorava Janković.

Pročitajte još:

Dodatni problem, prema njenom mišljenju, predstavlja dezinfekcija učionica između časova, koji će od jeseni trajati 30 ili 35 minuta, zavisi od odluke škole i uzrasta dece.

„Kako ‘tetkice’ da stignu da dezinfikuju toliko prostora za kratko vreme? Računamo da imaju oko 20 minuta da očiste oko 450 metara kvadratnih prostora“, pita se Janković.

„Izgleda mi kao da će Ministarstvo prosvete sav balast organizacije svaliti na druge, a pre svih na nastavnike i roditelje“, zaključila je Janković.

Škole još čekaju na modele organizacije nastave

Ministarstvo prosvete bi, inače, uskoro trebalo da obelodani modele organizacije nastave od jeseni, među kojima će škole moći da odaberu onaj koji najbolje mogu da sprovedu u delo.

Svi modeli moraju da budu usklađeni sa epidemiološkim preporukama Kriznog štaba – a škole imaju manje od tri nedelje da ih prihvate i primene.

Direktori osnovnih škola sa kojima smo razgovarali uoči odluke Kriznog štaba kažu da od modela koje priprema Ministarstvo prosvete pre svega očekuju da raščisti situaciju kada je reč o tome kako će izgledati „život u školi“.

„Najvažnije je to što će od septembra biti izbegnuta situacija da imamo bezbroj’ načina na koje se škole snalaze da organizuju nastavu, već ćemo moći da biramo između ponuđenih opcija.

Foto:EPA-EFE/Bo Amstrup

Isto važi i za onlajn – koristiće se isti ‘alati’ za držanje nastave umesto ‘šarenila’ koje je bilo prisutno posle vanrednog stanja, tako da će i deci, i nama a i roditeljima biti daleko lakše“, smatra Uroš Momčilović, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Beogradu.

Njegova koleginica Natalija Matić, direktorka Osnovne škole „Veselin Masleša“, od ministarstva očekuje konkretna uputstva za svakodnevni rad, uključujući i to kako da preporuke epidemiologa sprovede u delo.

„Čuli smo za predlog Kriznog štaba da ‘podelimo’ odeljenja, i da u jednoj učionici bude do 15 učenika, ali u ‘Masleši’ to znači da treba 33 odeljenja da podelim na pola, a onda da ih smestim u 24 učionice“, objašnjava Matić problem sa kojim se suočava.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram