Darija Kisić Tepavčević Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Na sednici Kriznog štaba doneta je odluka da najmlađi đaci od septembra idu u na nastavu u škole, dok će stariji kombinovati časove u školama sa onlajn nastavom, izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević.

Pročitajte još:

Krizni štab doneo je danas odluku da najmlađi đaci pohađaju nastavu u školi, dok će za starije uzraste biti kombinacija izvođenja nastave, saopštila je zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević.

Ona je objasnila da će najmlađi đaci pohađati nastavu u školi, uz poštovanje svih mera, među kojima su i principi za smanjenje fizičke mogućnosti prenošenja virusa, a to znači maksimalno razređenje broja đaka, prenela je agencija Tanjug.

Kisić je potvrdila da je usvojeno ono što su drugi članovi Kriznog štaba navodili kao predlog struke – da u jednoj učionici može da bude do 15 đaka, da udaljenost među njima mora da bude 1,5 metar, kao i da će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

za učenike prvog ciklusa, od I-IV razreda, nastava se organizuje svakodnevno u školi kroz neposredan obrazovno-vaspitni rad;

Kako je ranije najavljeno, učenici nižih razreda imaće najviše četiri časa, a ukoliko razred ima više do 15 đaka, odeljenje se deli u dve grupe.

Za škole i dalje neizvesno kako će izgledati izvođenje nastave

Škole, inače, tri nedelje pre početka nastave, i dalje čekaju da Ministarstvo prosvete objavi modele za organizaciju nastave od početka školske godine.

To ministarstvo  ranije je saopštilo da će osnovci imati po četiri časa u školi, a tek treba da se utvrdi kako će biti organizovane smene i boravak u školama.

Direktori osnovnih škola sa kojima je Nova.rs razgovarala poručuju da je, što se organizacije nastave tiče najvažnije da deca budu zaštićena od zaraze.

Žele, takođe, što pre da saznaju koliko učenika može da bude na času, koliko će trajati nastava, smene i boravak u školi, a nadaju se da od septembra niko neće morati da se „snalazi“, već da će biti propisana jasna pravila za onlajn, klasične i „televizijske“ časove, kako bi sva deca u Srbiji mogla da prate nastavu u skladu sa planom i programom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare