Erik Trapije, Bratislav Gašić, Razmena dokumenata Srbija, Francuska Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Prvog dana posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, potpisan je ugovor o nabavci aviona "rafal“ i pratećih roba i usluga. Potpise na ovaj dokument stavili su ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i Erik Trapije, izvršni direktor kompanije "Daso“.

Prvi dan posete francuskog predsednika Emanuela Makrona pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Oni su na svečanoj ceremoniji razmenili bilateralna dokumenta.

Kako je na konferenciji za medije rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukupna vrednost ugovora je 2,7 milijarde evra.

Tu su za nas neke od ključnih stvari i veoma važne stvari o potencijalnoj saradnji u okviru razvoja nuklearnih programa za koje sam ja molio predsednika Makrona. Jer Srbija za deset godina, to moraju svi da razumiju, neće imati dovoljno električne energije okoliko ne bude koristila nuklearnu energiju. Francuska 70 odsto svoje energije ima kroz nuklearne reaktore, nuklearne programe. Reč je o čistoj energiji, to je za nas jedini način da obezbjedimo dovoljno energije“, rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ

Dodao je da je za Srbiju velika vest i kupovina Rafal.

„Videćete mi ćemo biti sasvim otvoreni prema vama. Ugovor je potpisan sa kompletnim pomoćnim logističkim paketom dakle od rezervnih motora do svega drugog. Ukupna vrednost ugovora je 2,7 milijardi. 12 potpuno novih aviona biće u vlasništvu Republike Srbije. To je za nas ogromna vest. To će doprineti značajnom povećanju operativnih sposobnosti naše armije. Potpuno drugačiji pristup i mi smo srećni što postajemo deo Rafal kluba“, rekao je Vučić.

Koji su još dokumenti razmenjeni?

Razmenjeni su memorandum o saradnji sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD), zatim aneks sporazuma o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji, ugovor o partnerstvu u oblasti zaštite životne sredine, izjava o namerama o saradnji u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, sporazum za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izjava o namerama za saradnju u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina.

Takođe, razmenjeno je pismo o angažovanju za procenu potencijala za razvoj civilnog nuklearnog programa u Srbiji, „, zatim pismo o namerama u vezi sa saradnjom u oblasti zdravlja i izjave o namerama za saradnju u oblasti nauke, izjave o namerama za saradnju u oblasti turizma i ugovor o kreditnom aranžmanu sa EMS-om.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare