Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Dodatni objekat u Prote Mateje za smeštaj osoba bez krova nad glavom počinje sa radom od sutra, 14. oktobra, najavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Obilazeći novi prostor, Stanisavljevićeva je podsetila da objekat u Kumodraškoj ulici ima kapacitet od 104 mesta, a da je na smeštaju trenutno 56 korisnika, prenosi Beoinfo.

„Zbog pandemije koronavirusa moramo da vodimo računa o svim epidemiološkim merama i maksimalnom broju korisnika koji mogu da budu u određenom objektu. S obzirom na to da nailazi hladni talas, a kako bismo bili sigurni da niko neće ostati na ulici i bez pomoći, na vreme smo preduzeli sve mere, a jedna od njih je i otvaranje ovog objekta koji će sutra početi sa prijemom. Tu imamo dodatnih 20 kreveta za korisnike, kao i izolacioni blok sa šest kreveta“, rekla je Stanisavljević i dodala:

„Pored objekta u Prote Mateje, radi i dnevni centar u Solunskoj ulici koji služi za one koji ne žele usluge smeštaja, jer je beskućništvo poseban društveni fenomen, i ne možemo nikoga da nateramo da prihvati ovu uslugu zato što za smeštaj mora da postoji saglasnost volje. I njima će biti omogućeno da dobiju obrok, odeću, topao napitak, higijenski paket, kao i informaciju gde je moguće ostvariti uslugu smeštaja.“

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ona je istakla da je u planu otvaranje dva dodatna dnevna centra u narednom periodu.

„Želimo da budemo sigurni da osobe bez krova nad glavom, kojih najviše i ima u centralnim gradskim opštinama, imaju ono što im je najpotrebnije, obrok, odeću, topli napitak i higijenski paket, a u prostorima u Solunskoj ulici dostupna je i vakcinacija. Osim toga, u svakom trenutku dostupna je i usluga smeštaja kako niko po hladnom vremenu ne bi boravio na ulici“, istakla je Stanisavljević.

Direktorka Prihvatilišta za odrasla i stara lica Nevenka Nikić Simatković je navela da je sve spremno za prijem korisnika i da se primenjuju prošlogodišnja iskustva i poštuju sve epidemiološke mere.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Koronavirus za sve ovo vreme nije ušao u prihvatilište, uspeli smo da vakcinišemo više od 90 odsto korisnika i ovo je način da se pomogne svim ljudima koji se nalaze u stanju hitne socijalne potrebe. Svako kome je potrebna pomoć može da se javi Centru za socijalni rad koji procenjuje koju vrstu pomoći može da ostvari. Svi koji dolaze moraju imati PCR test i boraviće 14 dana u izolacionom bloku“, podsetila je direktorka prihvatilišta.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Bonus video – Siromaštvo u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)