Zrenjanin
Foto: Shutterstock

Odbornici Skupštine grada Zrenjanina usvojili su na današnjoj, vanrednoj sednici, većinom glasova predlog projekta tretmana otpadnih voda u Zrenjaninu.

Tim projektom bi trebao da bude rešen veliki problem, budući da Zrenjanin nema sistem za prečišćavanje i da se sva otpadna voda izliva u Begej.

Odlukom je gradonačelnik Zrenjanina ovlašćen da sa kompanijom Metito Utilities Limited iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) zaključi ugovor o realizaciji projekta, koji obuhvata inženjering, nabavku, izgradnju, finansiranje, upravljanje, održavanje i prenos.

Izvestilac po toj tački Goran Rakić rekao je danas da je reč o projektu koji je od velikog značaja za Zrenjanin, a da potreba za prečistačem otpadnih voda postoji već dugo.

Rakić je kazao da je ovaj projekat deo većeg državnog i medjunarodnog projekta i podsetio da je Srbija zaključila Sporazum o saradnji sa UAE, na osnovu koga je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaključilo memorandum o razumevanju, a koji se odnosi na tretman otpadnih voda sa kompanijom Metito Utilitis, koja je i nosilac tog projekta.

„Ugovorom bi se investitor obavezao da obezbedi finansiranje, izgradi i upravlja postrojenjem, ugovor vredi više od 20 miliona evra, a realizacijom investicije otvorila bi se nova radna mesta u gradu, dakle, pored nesumnjivog ekološkog interesa i gradjani će imati veliku korist“, kazao je Rakić.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura govoreći o značaju projekta ukazao je i na pitanje koje Zrenjaninci često postavljaju, a to je „kada će Begej biti čist?“ i ukazao da je realizacija projekta jedno od rešenja i korak ka zaštiti životne sredine.

„Ukoliko se vodimo činjenicom da se svega deset odsto otpadnih voda u Srbiji tretira u skladu sa pravilnikom i tehnologijom, onda možemo biti ponosni što će izgradnja prečistača u Zrenjaninu podići taj procenat i što će Zrenajninci imati odredjene benefite kada je zaštita životne sredine u pitanju“, rekao je Salapura.

On je naglasio da iza tog projekta stoji država Srbija i pokrajinska Vlada, a da je projekat u državnoj strategiji razvoja i deo je strategije održivog razvoja grada Zrenjanina.

Salapura je ranije rekao da će prečistač biti izgradjen na lokaciji pored industrijske zone Jugoistok Ečka, predviđeno je da bi najkasnije za dvanaest meseci trebalo da počne izgradnja prečistača, a nakon toga, da za najkasnije dvadeset meseci, izgradnja bude i završena.

Današnjoj sednici nisu prisustvovali odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), a protiv usvajanja bili su odbornici Demokratske stranke Srbije (DSS) i „Dosta je bilo“ (DJB) koji su, izmedju ostalog, negodovali što se donošenje odluka od velikog značaja za grad obavlja na vanrednim sednicama.

Takođe navode i da sumnjaju da li će ugovor biti „na korist Zrenjaninaca“.

Metito Utilities Limited (MUL) je kompanija koja je registrovana u Dubaiju, UAE.

Osnovana je 1958. godine, kao prva kompanija za preradu voda na Bliskom istoku.

Za ponedeljak je najavljeno potpisivanje ugovora izmedju Grada Zrenjanina i te kompanije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar