Linglong (nazivaju je i Šandong Linglong), Zrenjanin
Foto: N1

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u kineskoj kompaniji Linglong zbog gradjenja fabrike guma u Zrenjaninu bez gradjevinske dozvole.

Kako se navodi u saopštenju, pravni tim RERI-ja podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Linglong International Europe doo Zrenjanin, China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co, Ltd i CRE International doo Beograd zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo gradjenja bez gradjevinske dozvole.

Linglong (nazivaju je i Šandong Linglong), Zrenjanin
Foto: N1

„Zbog postojanja sumnje da je investitor započeo sa izvođenjem radova na izgradnji pomoćnih objekta u okviru fabričkog kompleksa investitora Linglong pre pravnosnažnosti gradjevinske dozvole, odnosno pre izdavanja potvrde o prijavi radova, RERI je 27. maja 2020. godine najpre podneo zahtev gradjevinskoj inspekciji Zrenjanina zahtevajući da sprovede vanredni inspekcijski nadzor, dostavljajući fotografije koje potvrdjuju ove sumnje“, piše u saopštenju.

Avenija Linglong Zrenjanin Foto: Pritnscreen/YouTube/I love Zrenjanin

Pošto nadležni inspektor nije postupio po podnetom zahtevu, RERI je 12. juna podneo pritužbu na rad inspektora, nakon čega ga je rukovodilac inspekcije obavestio da inspektor, gotovo mesec dana od podnošenja zahteva RERI-ja, nije mogao da pristupi lokaciji jer se na navedenoj lokaciji „vršilo razminiravanje terena“.

„Ugovor koji bi dokazao da se na navedenom terenu zaista vršilo razminiravanje, Gradska uprava Grada Zrenjanina odbila je da dostavi. Takodje, rukovodilac je obavestio RERI da je inspektor, kada je konačno pristupio lokaciji i izvršio uvidjaj utvrdio da je investitor gradio suprotno gradjevinskoj dozvoli zbog čega mu je naložio da obustavi radove i izmeni gradjevinsku dozvolu“, navode u RERI-ju.

Podsetili su da je Linglong započeo sa gradnjom objekata u Zrenjaninu bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu, budući da je Gradska uprava nije obustavila postupak procene uticaja na životnu sredinu navodeći da nema uslova da se postupak dalje vodi.

„Svih 215 podnetih mišljenja zainteresovane javnosti, medju kojima i mišljenje RERI-ja, Gradska uprava Zrenjanina je proglasila neosnovanim, bez dodatnog obrazloženja“, navodi se u saopštenju.

RERI je do sada više puta ukazivao na nezakonitosti koje prate realizaciju, kako je u medijima najavljeno, „najveće direktne investicije u Srbiji“ i „projektu od značaja za Republiku Srbiju“.

„Iako nije jasno šta to zaista znači ne može biti opravdanje za kršenje pozitivnih propisa Republike Srbije“, ulazali su u RERI-ju.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar