Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Više od 60 građana i aktivista, koji su mesecima čekali javnu raspravu povodom izgradnje kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu na kraju nisu uspeli da uđu u Gradsku kuću, jer su zvaničnici ograničili broj prisutnih zbog epidemioloških mera. Okupljeni građani su ovakav potez vlasti ocenili kao malicioznu nameru kako bi im se onemogućilo da postave pitanja, od kojih se najveći broj odnosi na pitanje zaštite životne sredine i javnog zdravlja građana.

Uprkos tome što su građani juče predali tridesetak podnesaka sa pitanjima koja su želeli danas da postave predstavnicima Grada, Linglonga i stručnog tima koji je izradio spornu studiju o uticaju fabrike na životnu okolinu, nije im data prilika da dobiju odgovore na njih.

Građani su zadržani u holu skupštine, jer je sala u kojoj se održavala rasprava već bila „popunjena“ – kako građani tvrde, ljudima koji su zaposleni u Gradskoj kući i zastupnicima druge strane, što je suprotno ideji javne rasprave.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Njima se niko nije obratio sem radnika obezbeđenja, koji ih je obavestio da mogu da ulaze u grupama po šestoro i smenjuju se. Međutim, građani su to odbili, uz obrazloženje da se time obesmišljava ideja javne rasprave, kao i da je praktično nemoguće raspravljati u takvim uslovima.

„Studija uticaja mora da prođe javnu raspravu i svi moraju da čuju postavljena pitanja i odgovore. Predsednik komisije se čak nije ni udostojio da nam obrazloži zašto javna rasprava nije organizovana na javnom prostoru ili u adekvatnoj sali koja bi mogla da primi sve zainteresovane građane, uprkos tome što su po broju pismeno podnetih pitanja su mogli da znaju koliko će nas biti. U pitanju je maliciozna namera da se izbegnu odgovori na pitanje javnosti“, kaže Snežana Rackov, pravnica i aktivistkinja Udruženja građana „Stop kafileriji“.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Ona je podsetila da je prošle nedelje gradska vlast održala konstutitivnu sednicu koja je održana u Kulturnom centru grada, upravo iz razloga epidemioloških normi i propisa. Pored Zrenjaninaca, ispred Gradske kuće su se nalazili i predstavnici novosadskog Udruženja za zaštitu ptica, zabrinutih zbog uticaja samog postrojenja na uticaj zaštićenih vrsta ptica u obližnjem rezervatu Carska bara. 

Uprkos tome što po zvaničnoj studiji fabrika guma koju kineska kompanija Linglong gradi navodno nije opasna po zdravlje i okolinu, aktivisti smatraju da studija nije obuhvatila bitne stvari. U njoj su “lepo pobrojani zakoni i pravni akti”, kažu aktivisti, kojih se Linglong mora pridržavati, ali ključne stvari nisu uzete u obzir.

„U samoj studiji nisu analizirali dosta stvari, niti su procenili uticaj fabrike na okruženje. Na Studiji nije radilo ni jedno stručno lice sa licencama, stručnim ispitima ili adekvatnim obrazovanjem i iskustvom minimalno iz sledećih oblasti: zaštita životne sredine, tehnološki procesi, hemijski procesi, odnosno savetnik za hemikalije“, kaže za Nova.rs Gojkan Stojinović mašinski inženjer i aktivista građanskog pokreta „Stop kafileriji“.

Ovo je samo jedna od zamerki građana koji podsećaju da se Linglong gradi na svega dva kilometra od Carske bare, zaštićenog rezervata prirode.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Takođe, s obzirom da je u planu da fabrika godišnje proizvede 13,62 miliona pneumatika, pored emisije gasova postavlja se i pitanje transporta. Prema proračunima aktivista, samo njihov transport bi podrazumevao oko 250 kamiona dnevno koji bi dodatno zagađivali vazduh.

Rasprava je nakon sat vremena prekinuta jer su se i malobrojni predstavnici javnosti kojima je bilo omogućeno da uđu u salu iz solidarnosti prema građanima koji su ostali u holu napustili raspravu.

Prema rečima građana, i ukoliko budu doneti, današnji zaključci biće nezakoniti, tako da se od gradske vlasti očekuje da je ponovo organizuju, ovaj put u skladu sa zakonom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare