Sindikat održao konferenciju ispred „Krušika“ Foto: N1/Milena Kuzmanović

Granski sindikat metalaca "Nezavisnost" organizovao je konferenciju za novinare ispred glavne kapije valjevske vojne fabrike "Krušik" kako bi ukazali, kako je navedeno, na grubo kršenje prava radnika ove fabrike na sindikalno organizovanje.

Čedanka Andrić, predsednica UGS „Nezavisnost“, prilikom obraćanja novinarima istakla je da se krše prava radnika pod „paravanom“ preispitivanja reprezentativnosti sindikata i da su oni zbog toga bili prisiljeni da pokrenu postupak pred odborom za utvrđivanje reprezentativnosti, kao i da pokrenu upravni spor.

Navedeno je da pravna služba razmatra i elemente za krivičnu prijavu, piše N1.

„Poslovodstvo ‘Krušika’ pokrenulo je 3. aprila postupak preispitivanja reprezentativnosti sindikata ‘Nezavisnost’, što je legitimno, mi smo pristupili tom postupku, međutim, pritisci na naše članstvo su krenuli, ljudi su privođeni da se izjašnjavaju da li su zaista potpisali pristupnice, poslovodstvo je čak upoređivalo potpise koji su na pristupnicama i na ugovoru o radu. To sve nije dozvoljeno ni našim zakonom ni konvencijama koje je ova država potpisala i ratifikovala. Kada su u pitanju bračni drugovi ucenjivani su ili suprug ili supruga imajući u vidu da je neko od njih učlanjen u sindikat, pritisci su sa različite različitih strana dolazili, čak je poslovodstvo spiskove sa našim članstvom davalo drugim sindikatima kako bi bile potpisivane mlađe, da tako kažem, pristupnice“, rekla je Andrić.

Kako je kazala, rađeno je „sve ono što je protivzakonito“.

„Mi smo u aprilu imali sastanak sa predstavnicima rukovodstva i ukazali na sva kršenja koja se čine ljudskih i sindikalnih prava. Ništa se nije promenilo i mi smo bili prisiljeni da pokrenemo postupak pred odborom za utvrđivanje reprezentativnosti, kao i da pokrenemo upravni spor, a naša pravna služba razmatra i elemente za krivičnu prijavu“, dodala je Andrić.

Na pitanje novinara kakav je sada status sindikata „Nezavisnost“ u Krušiku, Andrić je rekla da su izgubili reprezentativost, ali da joj se čini da tu nije kraj.

„Mi smo dobili rešenje kojim se gubi reprezentativnost, zbog čega ćemo se žaliti odboru, a ono što nas više brine to je nastavak šikaniranja naših članova. I dalje se vrši pritisak na ljude da se iščlane i utisak nam je na osnovu svega što se dešavalo da je gubljenje reprezantativnosti prvi čin a da će se pritisak nastaviti da bi se došlo do potpunog onemogućavanja sindikalnog rada kada je u pitanju sindikat Nezavisnost“, pojasnila je Andrić.

Zamoljena da prokomentariše to što su radnici prve smene preusmereni na druge izlaze iz fabrike, te se nisu pojavili na glavnoj kapiji, Čedanka Andrić je rekla:

„Mi nismo pozivali radnike ovde na protest, mi smo simbolično ispred glavne kapije organizovali konferenciju za novinare. To što radnici izlaze na ovu kapiju svakim radnim danom osim danas, govori da poslovodstvo i dalje šalje poruku da nije za razgovor, nego za represiju. Ništa se ne bi desilo da su radnici izašli na ovu kapiju, niti bismo ih mi animirali da bilo šta rade, tako da ne znam čega se poslovodstvo zaista plaši, ali im ne služi na čast da radnik obezbeđenja preusmerava radnike. Mi ćemo doći sledeći put i stati na sve tri kapije, ne znam gde će ih onda preusmeravati.“

U fabrici „Krušik“, osim sindikata „Nezavisnost“ deluju još tri sindikata – Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ i Savez samostalnih sindikata Srbije.

***

BONUS VIDEO – Zbog „radova u sali“ otkazan sastanak u Krušiku: „Ucenjeni smo, ponuđene su nam male otpremnine“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare