Valjevka Snežana Gajić je prva na spisku kao tehnološki višak vojne fabrike "Krušik", koja je prošle nedelje nju i ostalih 72 radnika ostavila bez posla. Ona smatra da je razlog toga jer je često odlazila na bolovanja zbog procesa vantelesne oplodnje, na koji je išla nekoliko puta. Njoj je rukovodstvo kompanije na današnjem sastanku ponudilo da uzme otpremninu i potpiše sporazumni raskid ugovora ili da joj daju novi posao.

Snežana je 15 godina radila u vojnoj fabrici „Krušik“ u Valjevu.

Međutim, u prethodnom periodu često je odsustvovala s posla i odlazila na bolovanja jer se borila za potomstvo. To joj je, izgleda, poslodavac zamerio, te se tako Snežanino ime našlo prvo na spisku za tehnološki višak.

„Kada sam otišla na prvo bolovanje zbog procesa vantelesne oplodnje, tada je sadašnja direktorka Jovanka bila moja šefica, ona je vrlo dobro znala u šta se upuštam i šta me očekuje u narednom periodu. Otišla sam na bolovanje jer sam se borila za potomstvo, a ne da bih odmarala. Tako da sam, sigurno, dobila otkaz zbog toga. Ubeđena sam u to. Međutim, dobila sam moje dete, što je najvažnije“, kaže naša sagovornica.

Snežana Gajić Foto:Privatna arhiva

Kako objašnjava, posle trećeg procesa vantelesne oplodnje, uspela je da zatrudni, pa je odmah otišla na trudničko.

Posle porođaja je, normalno, bila na porodiljskom. A onda se, kako navodi, situacija oko njenog zdravlja zakomplikovala, zbog čega je ponovo odlazila na bolovanja.

„Od silnih hormona sam dobila odlive, pa sam bila na ginekološkom bolovanju. Onda sam imala postporođajnu depresiju, zbog čega je doktorka procenila da je najbolje da budem kući. Pritom sam imala terapiju. Takođe, uzimala sam bolovanje i na dete jer je kasno prohodao. Ništa od toga nije zloupotreba, nego čisto potreba za lečenjem i negom. Ipak, ja sam ostala bez posla“, kaže naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada je prebačena u pogon u Lukavac gde se proizvodi lovački metak, Snežana je kontaktirala predsednika Upravnog odbora, želeći da zna zbog čega je tako.

„Rekla sam mu da sam bila na trudničkom i porodiljskom, na šta mi je on odgovorio: Niste ušli u Krušik toliko vremena. Rekoh mu da sam se borila za potomstvo, a on kaže da nije znao ništa o tome. Pitala sam ga kako može da me prebaci na drugo radno mesto za potrebe posla, a ne zna zašto sam bila na bolovanju. Pravdao se kako stvarno nije znao. Rekla sam da znam pozadinu tog prebacivanja i da je to javna tajna, da ćemo svi biti tehnološki višak i da će oni zatvoriti taj pogon. On meni nije rekao da to nije tačno, nego je ćutao“, objašnjava ona.

Foto: Nova

Smatra da su rukovodioci „Krušika“ kompjuterski izvlačili radnike koji će ostati bez posla, tako što su uzimali one koji su imali dosta bolovanja, tužili firmu ili učestvovali u prošlogodišnjem štrajku.

„Konkretno, ja sam se borila za potomstvo, imam posledice zbog toga, a na kaju je ispalo da je sve zloupotreba. Bila je sa mnom u bolnici jedna žena koja se porodila tada s prvim detetom, ubrrzo je ostala trudna i s drugim detetom, pa se i ona našla na spisku. To njima ništa ne znači, verujte“.

PROČITAJTE JOŠ:

Snežana je zbog svega završila na terapiji. Kaže da joj se nagomilao stres jer je „preko noći“ ostala bez posla.

„Ja sam prekidala bolovanje, bila sam i na odmoru, pa sam dobila pritisak i ponovo sam završila kod neuropsihijatra i na terapiji. Trpim ogroman pritiskak i stres, imam veliki kredit, ostala sam bez posla. I dalje imam terapiju zbog posledica od vantelesne, otkaza… Sve se nagomilalo“.

Ističe da je bila vredan radnik, bez dana bolovanja dok je bila u vojnom pogonu.

„Radila sam kada su se radili veliki poslovi, radila sam prekovremeno i vikendima kada je trebalo, nijednog trneutka nisam odbijala. Kada sam radila u vojnom delu u pogonima, ja nisam imala dana bolovanja. I ovako mi vraćaju?“, pita se ona.

Foto:Privatna arhiva

Ona je danas bila na razgovoru sa prvom grupom radnika koji su ostali bez posla. Kaže da joj je rukovodstvo ponudilo dve opcije.

„Imamo pravo na otpremninu samo u slučaju ako bismo potpislai sporazumni raskid ugovora. A nude nam i drugi posao, to je verovatno ‘Gorenje’, međutim tamo je strašno, male plate, radnici se non-stop bune. Tako da, ako prihvatimo da odemo u ‘Gorenje’, nemamo pravo na naknadu, a ako ne prihvatimo, a oni su nas kao obezbedili, opet nemamo pravo na naknadu. Tako da, mi nemamo pravo ni na šta. Oni idu na sve moguće opcije. Ako uzmemo otpremninu, nemamo pravo da ih tužimo, tako da ne znam šta mi je činiti, verujte. Moram da se posavetujem sa advokatom“, kaže Snežana.

BONUS VIDEO: Sud izrekao kaznu Krušiku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare